İTBF’de Engelli Bireyler’in Dünyasına Dair Konferans Yapıldı
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanlığı, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü, Türk Yurtları Kültür ve Sanat Topluluğu (TUYUK) ve Altay Toplulukları Dil ve Kültürleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (Altay-Dilmer) iş birliği ile düzenlenen “Türklük Bilimi İncelemeleri-67: Engelli Bireylerin Dünyası” adlı konferans gerçekleştirildi.
İTBF Prof. Dr. İsmail Çetişli Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansın açış konuşması Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nergis Biray tarafından yapıldı. Konuşmasında engelli bireylerin hem toplumumuzda hem de dünyadaki yerine değinen Biray, onların yaşadığı zorlukların tüm toplum tarafından bilinmesi ve destek olunması adına yapılabilecek etkinliklerin önemini vurguladı. Engelliler Haftası adına böyle bir etkinliğin gerçekleştirilmesi sayesinde toplum olarak daha dikkatli ve bilinçli olunacağına olan dileklerini dile getirerek konuşmasını sonlandırdı.
Konferans Özel Çınar Gözlem Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü olan Fzt. Bilal Akdeniz ve bu merkezin öğrencisi olarak doğuştan serebral palsi teşhisi konulan Sabiha Eda Semerci’nin katılımlarıyla gerçekleştirildi. Bilal Akdeniz’in; rehabilitasyon merkezleri, rehabilitasyon gerektiren durumlar ve rehabilite yöntemleri, engelli bireylerin sosyalleşme konusundaki durumları ve onların bu konuda toplumdan beklentileri hakkında verdiği konferans, Semerci için hazırlamış olduğu sorular ile devam etti. En dikkat çekici cevap ise “Özel birey olarak karşılaştığın sorunlar nelerdir ve bunları nasıl aşıyorsun?” sorusuna verildi. On yıldır bu merkezin öğrencisi olan Semerci bu soruya şöyle cevap verdi: “Fiziksel olarak bir yerden bir yere ulaşım konusunda karşılaştığım sorunlar gerçekten üzücü ve beni zor durumda bırakıyor. Engelli rampası olmayan ya da olsa bile kullanımı için çaba gerektiren binalar veya toplu taşıma araçları, kaldırımlarda engelli bireyler için kolaylık sağlanmaması, kalabalık ortamlarda engelli bireyler için ayrı bir yerin olmaması gibi durumlar benim için zor oluyor. Sosyal olarak da insanların bana bakışları veya bana karşı olan tutumları bazen beni üzebiliyor. Ben kendi başıma bir yerlere gidebiliyorum ama bu durumlar olunca yaşadığım zorluklar artıyor. Bunları aşmak için kendimi daha iyi ifade etmeye, insanlarla çekinmeden iletişim kurmaya ve bu gibi durumların herkesin yaşayabileceğini düşünerek yaşıyorum. Ailem bu konuda en büyük destekçim oldu ve onlar sayesinde de birçok zorluğun üstesinden geldim.”
Soruların ardından konferans, Fzt. Bilal Akdeniz ve Sabiha Eda Semerci’ye Prof. Dr. Nergis Biray tarafından teşekkür belgesi takdim etmesi ile sona erdi.