İTBF’de “Edebiyattan Sesler” Etkinliği Düzenlendi

22.12.2023

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün düzenlediği “Edebiyattan Sesler” başlıklı etkinlikte; Doç. Dr. Şevket Kadıoğlu, “Trajik, Tragedya, Trajedi”, Dr. Öğr. Üyesi Fatma Üçyıldız, “Yasmina Khadra’nın Kabil’in Kırlangıçları Romanında İnsanlık Durumu” başlıklı konuşmalarını yaptılar.

Prof. Dr. İsmail Çetişli Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte, ilk konuşmacı Dr. Öğr. Üyesi Fatma Üçyıldız, önce Simon de Beauvoir, Judith Butler’ın kuramlarıyla desteklediği toplumda kadın algısı hakkında tarihsel bir perspektif sundu ve bu bağlamda Beauvoir’ın “kadın doğulmaz kadın olunur” görüşünün altını çizdi. Konuşmasının ikinci bölümünde ise Yasmina Khadra’nın “Kabil’in Kırlangıçları” romanında kadının durumuna ve Taliban fanatizminin kadını nasıl ötekileştirdiğine değindi.

İkinci konuşmacı Doç. Dr. Şevket Kadıoğlu konuşmasına, “trajik” teriminin günlük kullanımda nasıl anlam kaymalarına uğrayarak kanonik anlamını yitirdiğine değinerek başladı. Trajik teriminin antik tragedyadaki anlamını Aristo’nun Poetika adlı eserini referans alarak açıkladı ve Aristo’nun tragedya kuramını da bu kuramın ana devitkenleri olan “hybris”, “hamartia”, “nemesis”, “katarsis” terimleri üzerinden aktardı. Modern trajediye de değinen Doç. Dr. Kadıoğlu, antik tragedyaya yansıyan trajik kavramı ile modern trajik kavramı arasındaki farkı ise; romantik trajedi, liberal trajedi, absürt trajedi ve varoluşçu trajedi kavramları üzerinden tartıştı.

Etkinliğe katılan öğrenciler, sordukları sorularla etkinliğe katkı sağladı.

İlgili Haberler