İstiklâl Marşı’nın Kabulü PAÜ’de Çeşitli Etkinliklerle Kutlanıyor
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İstiklâl Marşı’nın kabulünün 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında bir dizi etkinliğe ev sahipliği yaptı. Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, (MTF) “İstiklâl Marşı'nın Mekânları Poster Çalışmaları” isimli serginin açılışında konuşan Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, İstiklâl Marşı’nın anlaşılmasında her bilim dalının bir algısı olduğu inancını taşıdığını ifade etti.
MTF Öğrencileri, Hayal Güçlerini Çevrimiçi Sergide Bir Araya Getirdi
PAÜ MTF’nin İstiklâl Marşı'nın kabulünün 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlediği ‘İstiklâl Marşı'nın Mekânları Poster Çalışmaları’ sergisine Şehir ve Bölge Planlama, Mimarlık ve Peyzaj Mimarlığı bölümlerinden öğrenciler toplamda 45 çalışma ile katıldı. Öğrenciler tarafından hazırlanan poster çalışmaları Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Elamanı Öğ. Gör. Fazıl Akın’ın küratörlüğünde; Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğ. Üyesi Sinem Özdede, Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Dr. Ümit Bayırlı, İç Mimarlık Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Enes Can Kılıç, Mimarlık Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Dilek Avsan, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Cennet Tekin Cüre ve Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Aysun Aygün’den oluşan jüri tarafından değerlendirildi ve 20 çalışma sergilemeye layık bulundu.
Rektör Kutluhan: “Bu sergi, her bilim dalının İstiklâl Marşımızı yorumlamada bir algısı olabileceğini göstermiştir…”
PAÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre ve Kültür Merkezi’nde sanatseverlerin beğenisine sunulan ‘İstiklâl Marşı'nın Mekânları Poster Çalışmaları’ sergisinin açılışı, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan tarafından gerçekleştirildi. Pandemi şartları gereği sınırlı sayıda davetli ile gerçekleştirilen açılışa Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın yanı sıra Rektör Yardımcıları; Prof. Dr. Necip Atar ve Prof. Dr. İbrahim Kısaç, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Koray Özcan ve öğretim üyeleri katıldı.
Açılışta konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, “İstiklâl Marşı'nın Soyut Mekânları sergisi, her bilim dalının İstiklâl Marşımızı yorumlamada bir algısı olabileceğini göstermiştir. Mimarlık ve Tasarım Fakültesi dekanlığımızı, hocalarımızı ve öğrencilerimizi kutluyorum. İstiklâl Marşımızın anlaşılmasında her bilim dalının bir algısı olduğu inancındayım. Bu sergimiz de, diğer fakülteler için örnek teşkil etmektedir. Zira tüm fakültelerimiz bu soyut algıyı yorumlayabilecek kapasitededir. Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencilerimizin İstiklâl Marşımızı soyut biçimde yansıtması, değişik algıların olabileceğini göstermiştir. Bir tıp öğrencisi, bir hukuk öğrencisi gözüyle de İstiklâl Marşı nasıl algılanıyor sorusunu da bu açıdan cevaplamamız gerekir.” şeklinde konuştu.
Poster çalışmalarının hazırlık süreci hakkında Öğ. Gör. Fazıl Akın şunları söyledi: “Öğrenciler İstiklâl Marşı ile bağdaştırdıkları bir mekândan yola çıkarak, bu mekânın deneyimini zihinlerinde canlandırdılar veya o deneyimi hatırlamaya çalıştılar. Öğrencilerin bağdaştırdıkları mekânlar arasında ilkokul dönemlerinde sabahları katıldıkları okulun açılması öncesi okunan İstiklâl Marşı olduğu gibi Kurtuluş Savaşı yıllarının ne kadar zorlu olduğunu hayal etmeleri de vardı. Bu kişisel hayal ve deneyimlerden yola çıkarak deneyimleri daha evrensel değerler ile bağdaştırarak, ifade etmek istedikleri değerleri renkler, formlar ve geçişler ile paftalara yansıttılar”
Sanatseverler sergiyi çevrimiçi olarak, https://istiklalmarsimekanlari.tumblr.com/ adresinden inceleyebilirler. Aynı zamanda poster çalışmaları PAÜ Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre ve Kültür Merkezi Sergi Salonunda 12-26 Mart 2021 tarihleri arasında sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Mehmet Akif’in Fikirleri ve Eserleri Panelde Ele Alındı
PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi (FEF) Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, “İstiklâl Marşı’nın Kabul Edilişinin 100. Yılında Mehmet Akif Ersoy’u Anlamak” isimli bir panel düzenledi. Pandemi koşulları sebebiyle çevrimiçi platformda düzenlenen panelin yöneticiliğini Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Solmaz üstlenirken, Doç. Dr. Dilek Çetindaş ve Arş. Gör. Orhan Baldane panele konuşmacı olarak katıldı.
Konuşmasında, Mehmet Âkif Ersoy’un sanatını karakteri ve hayatı ile ören sanatçılardan biri olduğu için bugün, bir Âkif edebiyatından ve Âkif duruşundan söz etmenin mümkün olduğunu değinen Doç. Dr. Dilek Çetindaş konuşmasının devamında şunları söyledi. “Mehmet Âkif, Millî Mücadele dönemi boyunca; bir hatip olarak kürsülerde, bir veteriner hekim olarak Anadolu içlerinde, bir gazeteci olarak matbuat hayatında, inanmış bir Müslüman ve gerçek bir milliyetperver olarak toplum içerisinde, öne sürdüğü Âsım ideali ile gelecek adına, milli devlet ad ve menfaati yararına mücadele etmiştir. Kuşkusuz, Âkif, verdiği bunca emeğin yanında Türk İstiklâl Marşı’nın şairi olarak da kolektif kimliğin inşasında ve ulus devletin kanonik söylemi içerisinde oldukça değerli bir yer edinmiştir.”
İstiklâl Marşı’nı oluşturan değerler dünyası, 1897 yılından itibaren Türk edebiyatında başlayan değişmenin yol işaretlerini bütünüyle taşıdığına vurgu yapan Doç. Dr. Çetindaş, Safahat’ın bütünü içerisinde, İstiklâl Marşı’nı “Türk milletinin milli mutabakat metni” (İsmet Özel) olarak değerlendirmemizi sağlayan fikir, inanç ve birikimin farklı şiirlerde ve farklı zamanlarda da tekrarlandığına vurgu yaptı. Doç. Dr. Dilek Çetindaş “Şairin zihninde Türk milletinin karakterini işaretlemek üzere bu milli destanın uzunca zamandır yer etmiş ve yazılmakta olan bir metin olduğunu belirtmeliyiz. Toplumsal hafızaya nakşedilmiş olan bütün tarihsel dönemler, İstiklâl Marşı’nın yalnızca o günü değil geleceği ve geçmişi kuşatan bir bilinçle kaleme alındığının kanıtıdır.” diye konuştu.
Her ulusal marşın milletin kimlik, kültür ve karakterine göre şekillendiğine değinen Doç. Dr. Çetindaş, “Dünya ulusal marşları içerisinde milletin değerlerini bu denli benimsemiş, milletinin karakteri ve vatan duygusuyla örtüşmüş bir başka marş daha bulmak bir hayli zordur. Marş’ın bu başarısı, şairinin Âkif olması ile yakından ilişkilidir. Bu nedenle Türk İstiklâl Marşı’nın adının geçtiği her noktada, Akif’in duasını tekrarlamak da elzemdir: Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın” diyerek sözlerini tamamladı.
Panelin ikinci konuşmacısı olan Arş. Gör. Orhan Baldane, "Mehmet Âkif Ersoy'un Eserlerinde İnsan, Dil, Tarih ve Coğrafya" başlıklı konuşmasına Mehmet Âkif'in sanat ve dil tutumu hakkında açıklamalar yaparak başladı. Mehmet Âkif'in fikrî arka planını anlamak için "Âsım" ve "Süleymaniye Kürsüsünde" adlı eserlerinin önemine dikkat çeken Arş. Gör. Baldane, bu eserlerden verdiği örneklerle Mehmet Âkif'in zihnindeki gençlik tasavvuruna, sanat anlayışına, İslamcılık ve Batıcılık ile ilgili görüşlerine ve Türk dünyası algısına değindi. Arş. Gör. Orhan Baldane, konuşmasının sonunda Mehmet Âkif'in eserlerinde oldukça geniş bir zaman ve mekân ile birçok şahsın yer aldığını belirterek Mehmet Âkif'i anlayabilmek için eserlerine yansımış olan bu köklü tarihi, geniş coğrafyayı ve zengin şahıs kadrosunu da göz önünde tutmak gerektiğini vurguladı.
Öğrenciler Mehmet Akif’i Oratoryo ve Türkü Dinletisi ile Andı
PAÜ Yabancı Diller Yüksekokulu, İstiklâl Marşımızın yazarı Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenledi. Yüksekokul konferans salonunda düzenlenen etkinlikte Şehit Burhan Acar İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri hazırladıkları oratoryo gösterisi ve öğrencilerin oluşturduğu korodan türkü dinletisini konuklarla paylaştı.
Etkinliğe PAÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Recep Şahin Arslan ve öğretim üyeleri ile Şehit Burhan Acar İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Mahmut Şevik, ve öğretmenler katıldı.
Törenin açılışında konuşma yapan Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Recep Şahin Arslan, Mehmet Akif Ersoy’un yüreğinden akan duyguların sihirli kaleminden çıkan mısralarla nakşederken milletimize cephede güç verdiğini aynı zamanda milletin iman gücünü haykırdığını söyledi.
Törende konuşma yapan Prof. Dr. Süleyman Solmaz dünyanın dört bir yanından devletlerin Osmanlı Devleti’ne saldırdığı sırada Mehmet Akif Ersoy’un kalemiyle, kelamıyla ve silahıyla mücadeleye katıldığını hatırlatırken, sonunda para ödülü olduğu için milli marş yazılması için düzenlenen yarışmaya katılmadığını hatırlattı. Prof. Dr. Solmaz, bir işi ancak gönülden yapanların aradan yüz yıl geçse bile hala hatırlanıp anılacağını, Mehmet Akif’in de böyle bir şahsiyet olduğuna dikkat çekti.
Etkinlik, günün anısına öğrencilere hediyelerinin takdimi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.
PAÜ Şiir Okuma Yarışması Düzenliyor
Pamukkale Üniversitesi, İstiklâl Marşı’nın kabulünün 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Pamukkale Üniversitesi Şiir Topluluğu’nun desteği ile öğrencilerin katılımına yönelik bir şiir okuma yarışması düzenledi. PAÜ Öğrencileri, 15 Mart- 11 Nisan 2021 tarihleri arasında Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerini seslendirdikleri bir video ile yarışmaya katılabilecek ve sonuçları 20 Nisan 2021 tarihinde açıklanacak.
Başvuru adresi: http://siiryarismasi.pau.edu.tr
12 Mart İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Etkinlikleri Çevrimiçi Konferanslarla Devam Edecek
Pamukkale Üniversitesi, ‘Mehmet Akif ve İstiklâl Marşı’ isimli çevrimiçi konferans ile İstiklâl Marşı’nın kabulünün 100. yıl dönümü etkinliklerine devam edecek. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, konferansın konuşmacısı olacak. Konferans, 20 Mart 2021 tarihinde Saat: 14.00’da Microsoft Teams üzerinden gerçekleştirilecek.
Çevrimiçi etkinlikler, ‘İstiklâl Marşı’nın Bestesi’ isimli e-konferans ile devam edecek. Moderatörlüğünü PAÜ Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Akyol’un yapacağı konferansa; Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ergur, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yiğit Aydın, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Şefi ve Besteci Hasan Niyazi Tura ve TRT İstanbul Radyosu Müzikolog ve Yazar Ersin Antep konuşmacı olarak katılacak. E-Konferans, 10 Nisan 2021 tarihinde Saat: 16.30’da Microsoft Teams üzerinden yapılacak.