İletişim Fakültesi’nde Atatürk’ü Anma Etkinliği Gerçekleştirildi
Vefatının 85. yılı münasebetiyle İletişim Fakültesi ve 3-2-1 Kayıt Film ve Sinema Topluluğu tarafından Atatürk’ü anma etkinliği düzenlendi. Hierapolis Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte Prof. Dr. Mithat Aydın “Atatürk: Kurtarıcı ve Devrimci Bir Lider” adlı konuşmasını yaptı.
Konferans öncesinde Öğr. Gör. Okan Toker’in Milli Mücadele ve Cumhuriyetimizin ilk dönemlerinden arşiv görüntüleriyle hazırladığı ve aynı zamanda müzik seçiciliğini de kendisinin yaptığı video klip gösterimi gerçekleştirildi. Video klip gösterimi öncesi söz alan Öğr. Gör. Okan Toker “Atatürk anlatmakla bitmez, nesiller boyunca bitmeyecek. Benim 15 dakikalık videoda anlatmak istediğim bir daha böyle bir lider gelmeyecek, bunu anlatmaya çalıştım” dedi. Video klipte Atatürk’ün doğduğu Selanik ve gençlik yılları, Kurtuluş Savaşı ve Atatürk’ün komutanlık yılları, yapılan devrimler ve her alanda büyüme çabaları ve cenaze merasimi ile ilgili fotoğraf ve videolar yer aldı. Hazırlanması yaklaşık 3 yıl süren ve dört bölümden oluşan video klipin hazırlanmasında Ordu Foto Film Merkezi arşivi, Abdurrahman Toraman’ın özel arşivi ve Öğr. Gör. Okan Toker’in özel aile özel arşivinden faydalanılmıştır.
“Atatürk’ün uğruna savaştığı, mücadele verdiği bir ulusun, bir ülkenin inşasıydı”
Prof. Dr. Mithat Aydın “Gerçekten biz şanslı bir kuşağız. Çünkü tarihin tanıklık ettiği en büyük başarılardan biri olan Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yüzyılını gören ve ikinci yüzyılına geçen bir kuşağız. Büyük Atatürk ve eserini gerçekten anlamaya çalışırken gerek bir Türk vatandaşı olarak gerekse insanlığın bir ferdi olarak minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek sadece bir vatandaşlık görevi değil aynı zamanda bir insanlık görevidir. Çünkü Atatürk’ün uğruna savaştığı, verdiği mücadele bir ulusun, bir ülkenin inşasıydı. Bir çağdan bir sonraki çağa taşıdığı büyük bir eserdi ama başardıkları aynı zamanda evrensel değer taşıyan bir başarıydı” dedi.
“Atatürk’ün devrimci karakterini layıkıyla bilmiyoruz”
Prof. Dr. Mithat Aydın 100. yıla özgü bir armağan kitabının editörlüğünü yaptığını ve kitapta kendisinin yazdığı bölümün başlığını “Kurtarıcı ve Devrimci Bir Lider” olarak seçtiğini belirtti. Aydın, bu başlığı seçme sebebini ise şu sözleriyle dile getirdi: “Çünkü biz Büyük Atatürk’ün askeri ve siyasi dehasını biliyoruz ama bir ulusu var eden devrimci karakterini layıkıyla bilmiyoruz. Şunu unutmayalım ki bir ulus ne kadar kahraman olursa olsun, geçmişinde ne kadar büyük askeri ve siyasi zaferler kazanmış olursa olsun eğer uygar dünyada bir yeri yoksa bir noktada bunlar hiçbir şey ifade etmeyebilir. Kimse şunu iddia edemez, dünyanın geri kalmış toplumlarının ve bugün medeni ülkelerin ayakları altında ezilen bu toplumların korkak olduğunu kimse söyleyemez. Bugün bizi Ortadoğu coğrafyasında farklı kılan bu medeniyet, uygarlık kazanımlarımızdır. Bunu da büyük ölçüde kurucu ve kurtarıcı, yapıcı liderimiz Atatürk’e borçluyuz” dedi.
“Ya İstiklal Ya Ölüm!”
Prof. Dr. Mithat Aydın konuşmasında, verilen milli mücadelenin dünya tarihinde bir başka benzeri olmadığını çünkü bir dünya savaşının sonunda meşru hükümetin teslim olduğunu, ateşkes anlaşması ve Sevr anlaşması imzaladığını dile getirdi. Ama ulusun, bir avuç inanmışın, Atatürk ve arkadaşlarının “Ya İstiklal Ya Ölüm!” parolasıyla dünya savaşının sonucunu reddettiğini ve bir onur, özgürlük, bağımsızlık savaşı verdiğini belirtti. Herkesin “Hasta Adam” dediği Osmanlı İmparatorluğu’nun ne zaman öleceğini, sonlanacağını merak ettiği bir durumda Atatürk ve arkadaşlarının verdiği mücadeleden örnekler veren Prof. Dr. Aydın, işgal edilmese bile işgal kuvvetlerinin temsilcilerinin bulunduğu yerlerden biri olan Erzurum’da kongre toplanmasının engellenmeye çalışıldığını dile getirdi. Savaş sonrası Birleşmiş Milletlere üye olan devletlerin kendi istekleriyle üye olduklarını ancak davet ile üye olan tek ülkenin ise Türkiye olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aydın, “Hasta Adam” konumundan “Seçilen Ülke” konumuna gelindiğini vurguladı. Konuşmasının devamında Prof. Dr. Aydın, Kurtuluş Savaş’ı sonrası Atatürk’le görüşen ilk yabancı gazeteci olan ve Atatürk’ü “Zamanımızın en büyük dehası” olarak tanımlayan Ward Price ile ilgili olarak şunları paylaştı: “Ward Price, Mussolini ve Hitler’i anlattığı ‘Bu Diktatörleri Tanıyorum’ adlı kitabını yazdığında kendisine kitabına Atatürk’ün de eklenmesini istediklerinde ‘Atatürk bunların hiçbirine benzemez. O nev’i şahsına münhasır bir adamdır. Diktatörlerin tahammül edemediği serbest nizamla, demokrasilerin başaramadığı ve başaramayacağı işler yapmıştır. Tarihte böyle adamlar devirlerine kendi isimlerini vermişlerdir.”
Atatürk’ün Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’ndaki başarılarından ve gerçekleştirdiği birçok devrimden örnekler veren Prof. Dr. Aydın, Atatürk’ün ulus egemenliğine dayalı yeni bir Türk devleti kurduğunu ifade etti ve “Cumhuriyetimizin mimarı Atatürk’tür” dedi. Prof. Dr. Aydın “İyi ki Atatürk’ün evlatlarıyız, bugün göğsümüzü gere gere bütün insanlığa bu büyük lideri anlatabiliyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Öğrencilerin oldukça ilgi gösterdiği etkinlik sonunda İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Soylu konferans konuşmasını yapan Prof. Dr. Mithat Aydın’a, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Osman Çalışkan video klip gösterisini hazırlayan Öğr. Gör. Okan Toker’e birer teşekkür plaketi takdim ettiler. Teşekkür konuşmasında Prof. Dr. Soylu “Mithat hocamızın konuşması hakikaten dimağımızda güzel bir tat bıraktı. Görsel olarak da bu tadı aldık, daha önce hiç görmediğimiz video arşiv görüntüleri gördük. Okan hocamıza da ayrıca teşekkür ediyoruz” dedi. Etkinlik fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.