Honaz MYO’da “Bağımlılıkları Hayatınızdan Çıkarın” Konulu Konferans Gerçekleştirildi

01.11.2022

Denizli Yeşilay Danışma Merkezi (YEDAM) tarafından Pamukkale Üniversitesi Honaz Meslek Yüksekokulu (Honaz MYO) öğrencilerine “Bağımlılıkları Hayatınızdan Çıkarın” konulu konferans verildi.

Honaz Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa Honaz MYO akademik personeli ve öğrencileri katıldı. Öğrencilerin yoğun bir katılımla ve ilgiyle izledikleri konferansta katılımcılara, tütün-alkol-madde kullanımının insan üzerindeki etkileri, nasıl bağımlı olunduğu ve bu zararlı alışkanlıklardan kurtulma yolları konularıyla ilgili bilgiler anlatıldı, sorular cevaplandırıldı. Konferansta bağımlılıklara merak, özenti, kendini ispat etme, aile sevgisinden yoksunluk ve boşlukta olma durumlarının zemin hazırladığı belirtilerek, özellikle uyuşturucu kullanımının tüm dünyanın ortak sorunu olduğunu vurgulandı. Uyuşturucu madde kullanmaya başlama riski açısından 15-24 yaş döneminin en riskli grup olduğuna dikkati çeken YEDAM uzmanları; yapılan araştırmalara göre uyuşturucu madde kullanımının başlıca sebeplerinin eğitim seviyesi ve sorunlu aile yapısı olduğunu belirttiler.

Öğrencilere, madde kullanmaya başlamadan önce ulaşma hedefiyle YEDAM tarafından uygulanan “Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim” programlarını hem kamu kurumları hem de sivil toplum kuruluşları iş birliğiyle yürütüldüğünü, yapılan araştırmalara göre uyuşturucu madde kullanımının başlıca sebeplerinin eğitim seviyesi ve sorunlu aile yapısı olduğunu ifade edildi. Uyuşturucunun, kullanan kişide fizyolojik, psikolojik ve sosyal anlamda ciddi yıkımlar meydana getirdiğine, özellikle son zamanlarda yaygınlaşan sentetik uyuşturucuların ilk kullanımda bile ölümlere yol açabildiğine dikkati çeken YEDAM uzmanları, “Uyuşturucu bağımlılığı sadece kullananı değil, ailesini ve çevresini de son derece olumsuz yönde etkileyen bir hastalık. Uyuşturucu kullanım oranlarının artış sebepleri ve bununla mücadele için yapılacaklar, hepimizin ortak meselesidir.” değerlendirmesini yaptı.

Uzman psikologlar ve sosyal hizmet uzmanlarının görev yaptığı YEDAM merkezlerinin bağımlı bireylere, maddeyi bırakma ve yüz yüze danışmanlık, grup terapileri, sosyal destek hizmetlerinin verildiği, ayrıca dileyenlerin 115 YEDAM danışma hattını kullanarak, telefonla uzman psikologlardan hizmet alınabileceği de vurgulandı.

Konferansın ardından Denizli Yeşilay Danışma Merkezi(YEDAM) uzmanlarına, katılımları ve katkılarından dolayı Honaz MYO Müdürü Prof. Dr. Hülya Kabakçı Karadeniz tarafından plaket takdim edildi.

İlgili Haberler