Gençler Bu Proje ile Başka Hayatlara Dokundu

12.05.2022

Vakıflar Haftasında PAÜ, kültürümüzün en önemli öğelerinden biri olan paylaşma ve yardımlaşma geleneğinin gelecek nesillere taşınmasında önemli bir panele ev sahipliği yaptı. PAÜ’nün Vakıflar Genel Müdürlüğü ve PASVAK Aşevi ile ortaklaşa düzenlediği programda öğretim üyeleri, PASVAK’ta gönüllü olarak görev alan gençler üzerinden elde ettikleri çarpıcı sonuçları aktardı.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Pamukkale Sağlık Eğitim Vakfı (PASVAK), Vakıflar Haftasında “Sosyal Yardımlaşma ve Paylaşma Geleneğinin Aile İçi İlişkiler & Gençlik Üzerindeki Etkisi”  isimli panel düzenledi. Panelin moderatörlüğünü PASVAK Başkanı Prof. Dr. Bülent Topuz üstlenirken, PAÜ öğretim üyeleri; Prof. Dr. Türkan Erdoğan ve Dr. Kudret Aykırı panelist olarak yer aldı.

PAÜ Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele; Denizli Valisi Ali Fuat Atik’in yanı sıra Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Bölükbaşı, Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Değirmenci, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necip Atar, Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, Dalaman Havalimanı Hudut Mülki İdare Amiri Hayrettin Balcıoğlu, il protokolünden isimler, PASVAK yönetim kurulu üyeleri, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. 

Prof. Dr. Topuz: “PASVAK, çalışmalarını Denizli ile birlikte gerçekleştiriyor”

Panel moderatörü Prof. Dr. Bülent Topuz panelde gerçekleştirdiği açılış konuşmasında ilk olarak PASVAK’ın gerçekleştirdiği çalışmalara kısaca değinirken, PASVAK’ın yaptığı bu çalışmaları Denizli ile birlikte gerçekleştirdiğinin altını çizdi. PASVAK’ın ihtiyaç sahiplerine ulaşmasında yemek yapımından, paketlenmesine ve dağıtılmasına üniversite öğrencilerinin aktif rol aldığını ifade eden Prof. Dr. Topuz, bu projenin dönemin Pamukkale Kaymakamı Hayrettin Balcıoğlu’nun dikkatini çektiğini ve üniversite öğrencilerinin yanında lise öğrencilerinin de PASVAK’ta gönüllü görev almaya başladığını söyledi. Öğrenciler ile yaptıkları anket sonucunda gençlerin duyarlılıklarının arttığını gözlemlediklerini belirtti. Prof. Dr. Bülent Topuz, bir insana en fazla mutluluk veren şeyin bir başkasının mutlu olmasına vesile olmak olduğunun altını çizdi. 

Dr. Aykırı: “Yardımlaşma ve paylaşma düzeyinin arttırılabilmesinde çevre ve okulun rolü fazladır”

Panelde ilk sunumu, Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Öğretim Elemanı Dr. Kudret Aykırı gerçekleştirdi. “Öğrencilerin Sosyal Yardımlaşma ve Paylaşma Geleneği Konularına Vâkıf Olmaları İçin Bir Öneri: Hizmet Ederek Öğrenme” başlıklı sunumunda Dr. Aykırı, yardımlaşma ve paylaşma düzeyinin arttırılabilmesinde çevre ve okulun etkisinin oldukça büyük olduğunu söyledi. Gönüllülük, topluma hizmet uygulamaları ve hizmet ederek öğrenme temelli olarak okullar vasıtası ile öğrencilerin yardımlaşma ve paylaşma düzeylerinin arttırılabileceğini ifade eden Dr. Kudret Aykırı, hizmet ederek öğrenme modelinin detaylarını paylaştı. Dr. Aykırı, konuşmasının sonunda hizmet ederek öğrenmenin kazanımlarını; yardımseverliğin verdiği mutluluk, yardım davranışını devam ettirme isteği, bir vakıf türünün tanınması ve hayata farklı bakış açısı kazanma olarak sıraladı.

Prof. Dr. Erdoğan: “Başka hayatlara el uzatan gençlerimiz artık daha mutlu”

Panelin ikinci konuşmacısı Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türkan Erdoğan oldu. Prof. Dr. Erdoğan, öğrencilerin PASVAK’ta gönüllü çalışmalarının aile içi ilişkiler ve gençlik üzerine etkisini ele aldığı sunumunda, öğrenciler ile yapılan anketler neticesinde aldıkları geri bildirimlerden elde ettikleri çarpıcı sonuçları aktardı. 244 lise öğrencisi ve 130 veli ile yapılan anket çalışması sonucunda, gençlere sosyal sorumluluk bilincinin aşılanmasında başarılı olunduğunu gördüklerini belirten Prof. Dr. Türkan Erdoğan, öğrencilerin aynı zamanda öğrenim hayatlarında da artık daha aktif olduklarını ifade etti. Tutumlu olma, yardımseverlik, kanaatkârlık, paylaşma ve büyüklere saygı gibi kültürel değerlerin içselleştirilmesinde de yine bu projenin önemli katkılar sunduğunu dile getirdi. İçselleştirilen bu duyguların aile içi iletişimde de kolaylıklar sağladığına dikkat çeken Prof. Dr. Erdoğan, projeye ilişkin yürüttükleri çalışmalardan elde ettikleri sonuçları: “Projeye katılan gençler israf etmemeye başlamış ailede daha tutumlu bir tavır içerisinde olmuşlardır. Gençler daha yardımsever olmaya başlamışlardır. Yardıma muhtaç kişilere ilişkin farkındalık seviyeleri artmıştır. Hayatın zorlu yanlarını keşfetmişlerdir. Başka hayatlara el uzatmak gündelik hayatta gençleri daha mutlu ve sevinçli kılmaya başlamıştır. Evde artık yemek seçmemeye başlayan gençler, şükretmeyi de öğrenmişlerdir.” şeklinde davetlilerle paylaştı. 

Vali Atik: “Gençlerimiz ile gurur duydum”

Panelistlerin konuşmalarının ardından tören, konuşmacı öğretim üyelerine teşekkür plaketlerinin takdimi ile devam ederken, projenin hayata geçirilmesinde yoğun emeği olan Hayrettin Balcıoğlu’na teşekkür plaketini takdim eden Denizli Valisi Ali Fuat Atik konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Gençlerimize önemli değerlerimizi hatırlatmak için Pamukkale Kaymakamlığımız ile o kadar güzel bir projeye imza atılmış ki görünce unutmaya yüz tutulan değerlimizi yeniden hatırladık. Bu değerler eğitimini, duyguları, merhameti, yardımlaşmayı çocuklarımıza böyle verebilirdik. Takdire şayan bir proje. Bu nedenle Bülent Hocama ve PASVAK Yönetimine, hayırseverlerimize, can-ı gönülden teşekkür ediyorum. Gençlerimiz ile gurur duydum. Hepinizden Allah razı olsun.”

İlgili Haberler