Endoskopi ünitesine iki yeni cihaz

06.03.2017

PAÜ Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü Endoskopi Ünitesi ERCP ve EUS açılış töreni yapıldı.

Açılışa Hastane Başhekimi Doç. Dr. İbrahim Türkçüer, Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Akbudak,Gastroenteroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nadir Yönetçi, Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çelik, hastane müdürleri ve öğretim üyeleri katıldı.

Açılışta konuşan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çelik, Endoskopi Ünitesi hakkında açıklamalarda bulundu. Çelik, şunları söyledi.

“Sindirim sistemi endoskopisinde kullanılan ve endoskop olarak adlandırılan cihazların uç kısmına mini ultrasonografi cihazı yerleştirilerek yapılır. Bu amaçla geliştirilmiş özel endoskoplar üretilmiştir. EUS sindirim sistemindeki duvar katmanlarını ayrıntılı olarak gösterdiğinden sindirim sisteminde veya sindirim sistemine komşu organlarda oluşan tümörlerinin evrelenmesinde ve sindirim sisteminde epitel altında yerleşim gösteren lezyonların incelenmesinde kullanılır. Özellikle yemek borusu, mide, pankreas ve safra yollarının değerlendirilmesinde oldukça yardımcı bir yöntemdir ve yerine göre diğer görüntüleme yöntemlerinden daha üstündür. EUS ile sindirim siteminden ve sindirim sistemine komşu organlardan kaynaklanan tümörlerden doku örneği alınabilir, kist vb. oluşumlar boşaltılabilir.”

Endoskopik Retrograt Kolanjiopankreatografi (ERCP)

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çelik, Endoskopik Retrograt Kolanjiopankreatografi (ERCP) ile ilgili olarakta şunları söyledi: "Karaciğer ve pankreas salgılarının döküldüğü kanallara yönelik tanı ve tedavide kullanılan bir yöntemdir. ERCP esnasında, doktor, hastanın ağzından içeri bir endoskop yardımıyla girer, özofagus ve mideye, sonrasında da onikiparmak barsağına doğru ilerler. Bu şekilde, doktorunuz safra ve pankreas kanallarının açıldığı ortak kanala ulaşır. ERCP işlemi çoğunlukla tedavi amaçlı yapılır. Safra yollarına müdahale düşünülüyorsa, ucunda tel bulunan bir başka kanül ile, safra yolları girişi elektrokoter aracılığıyla elektriksel olarak kesilerek genişletilir. İşlem süresi sıklıkla 20-30 dakika kadardır. Başarılı bir işlem sonrası hasta aynı gün ya da sonraki gün normal yaşamına döner. Açık cerrahi girişim sonrası komplikasyon riski ERCP ye göre çok daha yüksektir ve hastanın günlerce hastanede yatışı gerekir. Bu sebeple ERCP işlemi hastalar için daha az riskli, daha kolay ve başarılı bir seçenektir.”

Konuşmaların ardından açılış kurdelası kesildi ve cihazlar tanıtıldı. 

İlgili Haberler