Dünyaca ünlü Prof. Dr. Philip Zimbardo PAÜ’ye konuk oldu

15.05.2017

Pamukkale Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Eurasian Journal of Educational Research (EJER) Dergisi işbirliğiyle düzenlenen yurt içi ve yurt dışından 2500 akademisyenin katıldığı Uluslararası EJER Kongresi büyük bir başarıyla gerçekleştirildi.

Kongre kapsamında 1000 bildiri sunuldu, ayrıca 5 panel, 8 çalıştay, 6 stoa tartışması, atölye çalışmaları ve imza günleri gerçekleştirildi. Ayrıca, çeşitli üniversitelerden çok sayıda bilim insanı ve öğrenci kayıt yaptırarak Zimbardo’yu dinlediler. Katılımcılar üniversite kampüsüne olan beğenilerini ve kongredeki organizasyondan memnuniyetlerini dile getirdiler.

Kongrenin onur konuğu Stanford Hapishane Deneyini yapan dünyaca ünlü sosyal psikolog Philip Zimbardo’ydu. Zimbardo, ‘‘Evil to Heroism’’ / “Bir insan canavardan kahramana nasıl dönüşür” konulu ilk sunumunu yaptı. Stanford Hapishane Deneyi'nin ortaya koyduğu bulgular ile insanlık suçlarının bazı dinamiklerini açıkladı. Zimbardo, insanlık tarihinde kayıtlı ve ne yazık ki önlenemez bir şekilde devam eden insanlık suçlarını, sosyal psikolojik yönden, insan tutum ve davranışlarına zararları açısından ele aldı.

Prof. Zimbardo, ikinci gün gerçekleştirdiği sunumda yapmış olduğu çalışmalar, deneyler ve deneyimlerini aktardı. Gerçekleştirilen panelde, Dr. Zimbardo’nun ‘‘The Heroic Imagination Project’’/ ‘‘Kahramanlık Hayalgücü Projesi’’ konu oldu. Projenin amacını, toplumda "iyiliğin olağanlaştırılması ve yaygınlaştırılması’’ olarak özetleyen Prof. Zimbardo, "Kahraman olmak insanlara yardım etmek ve ahlaki bir değeri korumak olarak düşünülürse, içimizden herhangi biri de pekâlâ kahraman olabilir" tezini savundu.

Panelde, insanların sosyal ortamlarda, yardım ihtiyacında olan insanlara karşı gösterdikleri "Tepkisizlik" örneklerine değinen Prof. Zimbardo, insanların kişisel veya toplumsal sorunlar karşısında seyirci kalmadan, güvenli bir şekilde müdahale edebilme yollarından bahsetti. Yardım etmede sorumluluk almanın önemini vurgulayan Prof. Dr. Zimbardo, insanların birbirlerine yardım ederek toplumsal bariyerleri ortadan kaldırabileceklerini ifade etti. 

İyiliği ya da kahramanlığı örnek eylemlerle teşvik ederek, üretmenin ve çoğaltmanın mümkün olduğunu dile getiren Prof. Philip Zimbardo'nun ‘‘Kahramanlar Yaratmak” olarak nitelediği projesinde, öğretilen temel şeylerin, kişinin sosyal baskıya rağmen kendi olabilmesi ve farklı davranmaktan korkmaması olduğunu belirtti. Prof. Zimbardo ayrıca, kötülük kadar iyiliğin de bulaşıcı olduğunu öne sürdü.

İlgili Haberler