DSBMYO Dış Ticaret Bölüm Danışma Kurulu Toplantısı Sektör Temsilcilerinin Katılımıyla Gerçekleştirildi

06.12.2022

Denizli Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu (DSBMYO) Dış Ticaret Programının mezun ve mezun olacak öğrencilerinden dış paydaşların beklentilerinin görüşülmesi, eğitim ve öğretim kalitesinin arttırılması kapsamında çevrim içi Bölüm Danışma Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi.

Çevrim içi yapılan toplantıya; Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahar Türk, Bölüm Danışma Kurulu Üyeleri; Öğr. Gör. Dr. Mükrime Öksüz Demirgubuz, Öğr. Gör. Dr. Mutlu Arman, Öğr. Gör. Burcu Yaman Selçi, Mezun Öğrenci Meryem Şimşek, Öğrenci Temsilcisi Berfin Şahin, DENİB Genel Sekreteri ve Sektör Temsilcisi Uğur Dayıoğlu, Erteks Tekstil İnsan Kaynakları Uzmanı ve Sektör Temsilcisi Doğan Selçi katıldı.

Toplantıda; öğrencilerin eğitim sürelerince staj dönemlerinde deneyim kazanmalarının çok önemli olduğu, öğrencilerin iş dünyasındaki gelişmeleri yakından takip etmeleri gerektiği, eğitimcilerin sektör beklentilerini yakından takip ederek, müfredat içeriklerini buna göre güncellemeleri gerektiği, öğrencilerin yabancı dil özellikle İngilizcenin mutlaka bilinmesi gerektiği gibi konular görüşüldü.

Dayıoğlu: “İş dünyasının beklentilerine bakarsak, gençlerimizin daha deneyimli ve hazır olmasını bekliyorlar.”

DENİB Genel Sekreteri ve Sektör Temsilcisi Uğur Dayıoğlu yaptığı konuşmadan şunları ifade etti: “Üniversitemiz, Denizli ihracatçılar birliğimiz, İhracatçı işletmelerimiz ve siz kıymetli hocalarımız; ayrı ayrı kurumların temsilcisi olsak da hepimiz bir bütünün parçalarıyız. Denizli bir dış ticaret kenti. Herkes kendi yetki, etki ve sorumlulukları çerçevesinde katkı sağlamaktadır. Üniversitenizin bu konuda çok önemli bir payı var. Bu kapsamda ilgili bölümlerinizin mevcudiyeti de son derece önemli. İş dünyasının beklentilerine bakarsak, gençlerimizin daha deneyimli ve hazır olmasını bekliyorlar. Elbette bu bizi yine ‘üniversite- iş dünyası iş birliğine’ noktasına getiriyor. Bu nedenle bu ilişki köprüsünün sağlam kurulması gerekli. Bu konuda her zaman sizlerle görüş alışverişinde bulunmaya hazırız. Staj konusu sadece Pamukkale Üniversitesinin değil, ilimizdeki üniversitelerin alt kademeleri olan meslek lisesi gibi birimlerin de zaman zaman uygulamakta zorlandığı bir konu. İş yerlerimiz bazen staj konusunda farklı düşüncelerde olabiliyorlar. Şu an yaptığımız toplantı önemli bir toplantı ve bu konuda bir başlangıç olmalı. Bu konuyu ilk yönetim kurulumuzda gündeme alarak, başkanımıza da ileteceğim. Bir araya gelip tekrar neler yapabileceğimizi değerlendirebiliriz. Özellikle yönetim kurulu üyelerimizin sektöre olan hâkimiyeti malumuz. Staj konusunun bir problem olduğu ortada olmakla birlikte, meslek liseleri ve meslek yüksekokulları düzeyindeki öğrencilerimiz sizler için stajyer, işyerlerimiz için ise aslında personel. Bu nedenle süreç ayrıntılı değerlendirilip, irdelenmektedir. Dolayısıyla yönetim kurulu üyelerimiz veya Başkanımız ile en kısa zamanda sizleri tekrar bir araya getirip konuyu ayrıntılı ele alıp konuşmamızda fayda olduğunu düşünüyorum. Üniversite dışında ihtiyaç nedir? Bunun cevabının arayışına, analizine girmişsiniz bu çok değerli. Yabancı dil çok önemli ihracat konusunda ilerlemek isteyenler her geçen gün bir öncesinden daha ileriye adım atmak zorunda oldukları bir sektör bu. Örneğin mezun olan öğrencilerinizin en azından ilk iş gününde karşılaşacağı yabancı dilde fatura, teklif, konşimentoyu gördüğünde dil ile ilgili sıkıntı yaşamamaları gerekiyor. Özellikle dış ticaret programından mezun bir öğrencimizin iş dünyasına girdiğinde, İngilizce konusunu belli seviyede aşmış olması gerekiyor. Eğer öğrenci kendini geliştirmek adına bir arayış içindeyse, ilk önceliği yabancı dilini geliştirmek olmalı.”

Doç. Dr. Türk: “Üniversitemizin vizyonu ile öğrencilerimize rehber olma yolunda ilerlemek istiyoruz.”

DSBMYO Dış Ticaret Programı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahar Türk konuşmasında şunlara değindi: “Üniversite-iş dünyası iş birliği köprüsünün sağlamlığı bizler içinde çok önemli ve kıymetli. Sayın Rektörümüzün de altını çizdiği gibi, Üniversitemiz ve Üniversitemizin her alt birimi için üniversite-şehir bütünleşmesi çok elzem. Diğer taraftan deneyim kazanmanın öneminin de farkındayız ve bunu öğrencilerimize derslerimizde sıklıkla telkin ediyoruz. Sizlerle bir araya gelmek bizler için her zaman çok kıymetli. Özellikle öğrencilerimizin reel dünyanın gerçeklerinden uzak kalmaması için öğrencilerimizi de sizlerle bir araya getirmenin bazı ön yargıları yıkacağını, onlara bir vizyon katacağını ve ufuklarını açacağını düşünüyoruz. Sizin de desteğiniz olduğunuz sürece bir araya gelmeye açık ve hazırız. Çünkü biz de Üniversitemizin vizyonu ile öğrencilerimize rehber olma yolunda ilerlemek istiyoruz. Bizler öğrencilerimizi farklı deneyimler ve bilgiler kazanmaları için birçok kurs ve eğitim konusunda bilgilendirip, yönlendiriyoruz.” 

Öğr. Gör. Dr. Demirgubuz: “Öğrencilerimiz doğrudan dış ticaretle ilişkili staj yeri bulma konusunda sorun yaşayabiliyorlar.”

Bölüm Danışma Kurulu Üyesi Öğr. Gör. Dr. Mükrime Öksüz Demirgubuz ise yaptığı konuşmada şunları aktardı: “Zaman zaman zorluk çektiğimiz konulardan biri öğrencilerimize staj yeri bulmak. Öğrencilerimiz doğrudan dış ticaretle ilişkili staj yeri bulma konusunda sorun yaşayabiliyorlar. Bu konuda DENİB’in desteğini almak istiyoruz. Ayrıca öğrencilerimize derslerde her ne kadar sektör hakkında bilgi versek de öğrencilerimizi pratik anlamda sektörden uzak kalıyorlar. Bu nedenle öğrencilerimizi sektörle buluşturmayı arzu ediyoruz. Ancak işletme temsilcileri ile bu noktada iletişim kurmada güçlük çekebiliyoruz. Bu yüzden de bu sürece ilişkin sizlerin desteklerini bekliyoruz.”

Selçi: “Özellikle muhasebe, lojistik, dış ticaret, iktisat, pazarlama alanı öğrencilerimizin donanımlı olmasını bekliyoruz.”

Erteks Tekstil İK Uzmanı ve Sektör Temsilcisi Doğan Selçi konuşmasında şunları aktardı: “Bildiğiniz gibi iş hayatının en önemli noktaları üniversite eğitimi ile başlıyor. Burada en değerli yatırımın hocalarımıza yapılan yatırım olduğunu düşünüyorum. Özellikle muhasebe, lojistik, dış ticaret, iktisat, pazarlama alanı öğrencilerimizin donanımlı olmasını bekliyoruz. Örneğin bu yıl aldığımız stajyerlerimiz gerekli donanıma sahipti, birçok konuda bilgisi bulunmaktaydı çok memnun kaldık. Bu da Hocalarımızın güzel aktarımlar sağladığının göstergesi. Çünkü işe aldığımız personelimizin işlemlerdeki mevzuat ve detaylara hâkim olması bizim için çok önemli. Dış ticaret kapsamında baktığımızda, en önemli nokta ve vazgeçilmez noktamız elbette İngilizce. Gümrük alanında, yazışmalarda, pazarlamada gibi çoğu alanda İngilizce aktif olarak kullanıldığı için iyi derece İngilizce bilmeleri ve geliştirmeleri çok önemli.”

İlgili Haberler