Doç. Dr. Çetindaş: “İstiklal Marşı Bir Yol Haritasıdır”

14.03.2019

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün İstiklal Marşının kabulünün yıl dönümü münasebetiyle düzenlediği konferansa konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Dilek Çetindaş, Millet ve Devlet olarak sonsuza dek varoluşumuzun temellerinde İstiklal Marşı’nın bir yol haritası olduğunu ifade etti.

Fen Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. İsmail Çetişli Konferans Salonu’nda düzenlenen “Gençlik İnşasından Millet İnşasına Mehmet Akif Ersoy” adlı konferansa, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğrul İşler başta olmak üzere öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan konferansta Pamukkale Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Çetindaş, Milli Mücadele Dönemini Safahat’tan İstiklal Marşı’na Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un dizeleriyle özetledi.

Konuşmasına Mart ayının Türk Milleti için İstiklal Marşı’nın kabulü ve Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü olması sebebiyle önem arz ettiğine değinerek başlayan Doç. Dr. Çetindaş, Milli Mücadeleden yeni bir Türk Devleti’nin inşasına giden süreçte Mehmet Akif’in önemli isimlerden biri olduğunu belirtti. Mehmet Akif Ersoy’un Milli Mücadele Dönemi’nde yazdığı şiirler, yaptığı meydan konuşmaları ve Cuma Hutbeleri ile halkın bu kurtuluş hareketine destek vermesinde büyük rol oynadığının altını çizen Doç. Dr. Çetindaş, bizzat tarihe tanıklık etmiş biri olarak İstiklal Marşı’nın kaleme almasından önce de Akif’in şiirlerinde halkı kurtuluşu için cesaretlendirdiğine değindi. İstiklal Marşı’nın sadece üç günde yazılmış bir şiir olmadığını söyleyen Doç. Dr. Dilek Çetindaş, Mehmet Akif Ersoy’un Safahat ve birçok şiirinin İstiklal Marşı’nın temelini oluşturduğunu dile getirdi. Milli birlik ve beraberliğinizin ilelebet sağlanmasında Mehmet Akif’i okumak ve anlamanın oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Çetindaş, konuşmasını yine Mehmet Akif Ersoy’un “Allah bu Millet’e bir daha İstiklal Marşı Yazdırmasın” cümlesi ile sonlandırdı.

Konferansın sonunda, Doç. Dr. Dilek Çetindaş katılımcılardan gelen soruları yanıtlarken Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğrul İşler konuşmacı Doç. Dr. Çetindaş’a katkılarından dolayı teşekkür ederek günün anısına çiçek takdim etti.

 

İlgili Haberler