Denizli’nin 20 yıllık hayali gerçek oluyor
Pamukkale Üniversitesi’nin kurulduğu yıllardan bu yana sürekli gündemde olan ama bir türlü hayata geçirilemeyen Karahayıt Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi nihayet ihaleye çıktı.
Karahayıt Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi inşaat ihalesinde 15 Şubat 2017 Çarşamba günü itibariyle ilana çıkıldığını müjdeleyen Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, bu hastanenin Denizli için dev bir proje olduğunu, 20 yıllık hayalin gerçeğe dönüşmesinin bölge ve ülke bazında çok önemli kazanımlar sağlayacağına vurgu yaptı. Kurulacak hastane ve bölgedeki otellerin birbirine hızla entegre olmasının hem sağlık sistemine hem de turizme çok önemli katkılar sunacağını ifade eden Rektör Bağ, “Öncelikle ihale süreci üniversitemiz, Denizlimiz ve bölgemiz için, ülkemiz ve insanımız için hayırlı olsun. Üniversitemizin girişimleri, devletimizin de katkılarıyla inşallah Karahayıt bölgesi kısa sürede sağlık ve turizm yerleşkesi haline dönüşerek ulusal ve uluslararası platformlarda marka olacaktır” dedi.
Karahayıt bölgesinde yapacakları Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ile ülkenin ve Denizli’nin artık modern bir ‘termal kür ve sağlık merkezi’ ne kavuşacağını vurgulayan Rektör Bağ konuşmasını şöyle sürdürdü; “Karahayıt termal suları pek çok sağlık sorunlarının tedavisinde içme kürü, banyo kürü, çamur kürü şeklinde kullanılmaktadır. Gelişen yaşam standardına bağlı olarak turizm anlayışının değişmesi, dünyadaki nüfusun yaşlanması ve sağlık sorunlarının her geçen gün artması termal turizme yönelimi artırmıştır. Bu durum insanların şifalı kaynak sularıyla tedavi amaçlı turizm hareketlerine katılarak döviz harcamalarını gerçekleştirmelerini beraberinde getirmiştir. Kaplıca turizmine yönelik yapılan yatırımlar kısa süre içinde olumlu sonuçlar vermiş, rekabet avantajı sağlamış, yerel kalkınmada önemli mesafeler alınmasına imkan tanımıştır. Pamukkale–Karahayıt bölgesi konaklama tesislerindeki ortalama kalış süresinin 1,5 gün olduğundan hep yakınılmıştır. Bu projenin hayata geçirilmesiyle birlikte “kür” amaçlı ziyaretçilerin ortalama kalış günleri 14 güne çıkacak. Bir başka ifadeyle Pamukkale Üniversitesi’nin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesini hayata geçirmesiyle bölge, dünya standartlarında bir cazibe merkezine dönüşecek, üniversite ve Denizli termal tedavi ve terapi alanında adından sıkça söz ettirecektir.”
20 yıldır konuşulan ama yapılamayanı altı ayda yaptıklarını dile getiren Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ, “Bu dev projeyle Denizli’nin önemli değerini ‘termal sularını’ insanlığın ve tıp dünyasının hizmetine sunuyoruz. Burada öncelikle projenin gerçekleşmesinde çok büyük katkıları olan Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci’ye, değerli milletvekillerimize, Valimiz Dr. Ahmet Altıparmak’a, Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Zolan’a, Pamukkale İlçe Belediye Başkanımız Hüseyin Gürlesin’e, İl Sağlık ve Çevre-Şehircilik Müdürlüklerimize ve üniversitemiz proje ekibine, şahsım ve üniversitemiz adına teşekkürü bir borç bilirim. Denizli’nin gerek yurtiçi ve gerekse yurt dışındaki tanıtımında önemli bir mihenk taşı olacağına inandığımız bu proje; gelecek nesillere aktaracağımız değerli bir miras olacaktır” dedi.
Proje hakkında teknik bilgiler şu şekilde:
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Denizli Merkez Pamukkale İlçesi Karahayıt Mahallesi bulunan Pamukkale Üniversitesi’ ne ait 19.746 m2 lik arsa üzerinde yapılacak. İnşaat ihalesi anahtar teslimi götürü bedelli olacak ve hastanenin inşaat bütçesi Kalkınma Bakanlığı tarafından karşılanacak. Hastane; İdari Blok, Poliklinik Bloğu, Havuz Bloğu ve Klinik (yatak) Bloğu şeklinde 96 yataklı olarak tasarlandı. Proje, toplam inşaat alanı 23.326 m2, kapalı otopark alanı 4.268m2 (100 araçlık), 30 araçlık açık otopark ve 8.000 m2 de yeşil alan olacak şekilde tasarlandı.
İdari Blok, 1 bodrum kat, zemin kat ve 1 normal kattan oluşmaktadır. Bodrum katın kullanım alanları dışındaki bölümü de kapalı otopark olarak planlanmıştır. Bu alanda yaklaşık 100 araçlık otopark alanı oluşturulmuştur. İdari Blok bodrum katında teknik alanlar, yemekhane; zemin katında ofisler, yemekhane, kafeterya ve konferans salonu bulunmaktadır. 1. katında ofisler, öğretim üyeleri odaları ve yönetim birimleri ile konferans salonu boşluğu bulunmaktadır.
Poliklinik Bloğu, bodrum kat, zemin kat ve 1 normal kattan oluşmaktadır. Bu blokta ayakta tedavi ile ilgili birimler bulunmaktadır. 1. kattan çelik taşıyıcılı köprü vasıtası ile idari bloğa, bodrum kattan da havuz bloğuna geçiş bulunmaktadır.
Yatak Bloğu, bodrum kat, zemin kat ve 2 normal kattan oluşmaktadır. 8 adet süit, 88 adet normal olmak üzere toplam 96 yatak olarak planlanmıştır. Bodrum kattan diğer tüm bloklara bağlantı sağlanmıştır. Bodrum katta teknik alanlar, genel sığınak, havuz bloğu ile bağlantılı soyunma odaları, çamaşırhane ve mutfak planlanmıştır. Zemin kat ve üst katlarda yatak odaları ve bunlarla bağlantılı mekânlar planlanmıştır.
Havuz Bloğu tek katlı olup tamamı toprak altında olacak şekilde planlanmış, üstü yeşil alan olarak tasarlanmıştır. Binada 1 adet genel havuz, 2’şer adet bay bayan normal havuz, 1 adet genel kaplıca havuzu ve bay bayan özel kaplıca havuzları ile tüm havuzlara ait mekanik tesisat alanları bulunmaktadır. Kaplıca havuzlarının üstüne kubbeler yapılarak geleneksel Türk Hamamı çizgisinde tasarımlar yapılmış, normal havuzların üstünde açılıp kapanabilen camlı özel sistemlerle çatı oluşturulup modern çizgilerle geleneksel öğeler harmanlanarak tasarım kriterleri oluşturulmuştur. Yeşil alan olarak planlanan çatı, bloklar arasındaki avlu ile birleştirilerek peyzaj alanları oluşturulmuştur.”