Çürüksu (Denizli) Havzasında Yer Bilimleri Eğitimi-2 Projesi Başladı

31.08.2018

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Barış Semiz'in yürütücülüğünde önerilen, ‘Çürüksu (Denizli) Havzasında Yer Bilimleri Eğitimi-2’ projesinin ikincisi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı. Eğitim projesinin açılışı, PAÜ Mühendislik Fakültesi B Blok Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

TÜBİTAK 4004 (Bilim ve Toplum Projeleri) desteğiyle Pamukkale Üniversitesi tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen 'Çürüksu (Denizli) Havzasında Yer Bilimleri Eğitimi-2’, 30 Ağustos - 8 Eylül 2018 tarihleri arasında Denizli ve Manisa Kula’da gerçekleştiriliyor. Kula Jeoparkı ve Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesinin katkısıyla düzenlenen olan eğitim programında, özellikle yer bilimlerine gönül veren öğretmenler birçok bilimsel aktiviteyle eşsiz bir deneyim yaşama imkanı bulacak.

PAÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Barış Semiz'in yürütücülüğünü yaptığı, PAÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr.Öğr. Üyesi Sefer Beran Çelik’in ve Kula Jeoparkı’ndan Prof. Dr Tuncer Demir’in proje yardımcı uzmanlığı yaptığı eğitim programının amacı; katılımcı öğretmenlerin yer bilimlerine olan bakış açısını değiştirmek; yer bilimlerine olan ilgiyi arttırmak ve bu yolla katılımcıların yer bilimleri eğitiminde kazanacakları deneyimleri kendi öğrencileri ve çevrelerinde ulaşacakları tüm insanlara yaymalarını sağlamayı amaçlıyor. Eğitim programının hedef  kitlesi, sınıf, sosyal bilgiler, fen bilgisi ve coğrafya öğretmenleri olarak belirlenirken, başta Denizli ve Ege bölgesi olmak Türkiye’nin çeşitli yörelerinden öğretmenler eğitime katılıyor. 

Bu yıl ikincisi düzenlenen 'Çürüksu (Denizli) Havzasında Yer Bilimleri Eğitimi-2’’nin açılışı PAÜ Mühendislik Fakültesi B Blok Konferans Salonu’nda gerçekleştirilirken, açılışta konuşma yapan PAÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar, geçen yıl düzenlenen eğitimin başarılı geçtiğini ve katılımcılardan güzel geri dönüşler aldıklarını hatırlatırken, bu eğitimlerin öğretmenlerin meslek hayatlarına olumlu katkılar sunacağına olan inancını dile getirdi. Bölgenin jeolojik yapısı ve teknik gezi yapılacak bölgeler hakkında kısa bilgiler bilgiler veren Prof. Dr. Kumsar, projenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

Açılışta konuşma yapan Tavas Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü ve aynı zamanda Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Semiz, Denizli’yi içine alan Çürüksu Vadisi’nin tarih boyu medeniyetler tarafından ilgi gören bir coğrafya olduğunu hatırlatırken, doğal kaynaklar bakımından zengin olan bu bölgede yapılan etkinliklerin faydalı olacağına inandığını belirtti. 

Konuşmasında proje katılım süreci ve proje kapsamında yapılacak faaliyetler hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Barış Semiz, öğretmenlerin jeoloji bilgilerini uygulamalı olarak desteklemeyi hedeflediklerini söyledi.

Açılışın ardından 'Çürüksu (Denizli) Havzasında Yer Bilimleri Eğitimi-2’de ilk olarak PAÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mete Hançer, Çürüksu Havzası’nın jeolojik özellikleri konusunda katılımcılara genel bilgiler verdi. 

On gün sürecek olan eğitim programında, yer bilimleri, çevre bilinci, deprem, fay, madenler ve jeotermal enerji eğitimi uzmanlar tarafından katılımcılara aktarılırken, Çürüksu (Denizli) havzasındaki, doğa harikası Pamukkale, jeotermal sistemler, eşsiz mağaralar, mermer/traverten ocakları ve Türkiye’nin en genç ve orijinalliğini en iyi muhafaza etmiş volkanik sahası özelliğine sahip Kula Jeoparkı eğitim amacıyla kullanılacak.

Geçen yılki eğitimden farklı olarak bu yılki eğitime Güney Şelalesi, Keloğlan Mağarası, Ulubey Kanyonları ve Kışladağ altın madeni de eklendi. Ayrıca eğitimlere ilaveten fotoğrafçılık konusunda da eğitimler verilecek ve fotoğraflarla yerbilimleri teması vurgulanacak.

Etkinlik sonunda proje katılımcılarına PAÜ tarafından 'Yer Bilimleri Eğitimi Sertifikası' verilecek.

İlgili Haberler