Cumhuriyet’in 100. Yılında “Bir Kadın İnkılabı Olarak Cumhuriyet ve Kazanımları”

26.10.2023

Denizli Sosyal Bilimler MYO Açılış dersi, Prof. Dr. Türkan ERDOĞAN’ın “Bir Kadın İnkılabı Olarak Cumhuriyet ve Kazanımları” konusunun anlatımı ile gerçekleştirildi.

Denizli Sosyal Bilimler MYO, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümünü anlamak ve kutlamak amacıyla, 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı açılış dersi kapsamında “Bir Kadın İnkılabı Olarak Cumhuriyet ve Kazanımları” konulu etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Açılış dersi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Nergis Biray’ın konuşmasıyla başladı. Pamukkale Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türkan Erdoğan'ın kürsüye teşrifleriyle, Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze kadar kadının toplumsal rolünü inceleyen etkileyici bir konuşma gerçekleştirildi. Erdoğan, kadının Cumhuriyet dönemindeki değişen rolünü ve kazanımlarını, Cumhuriyet'in kadınlar için getirdiği önemli dönüşümleri vurgulayarak, tarih ve toplum bilincine katkı sağladı. Türk kadınlarının bugün sahip oldukları hakları kolaylıkla elde etmedikleri, bu hakları almak ve seslerini duyurabilmek için Osmanlı Devleti döneminden bugüne süregelen birçok çalışma yaptıklarından bahseden Erdoğan, Cumhuriyetle birlikte bu çalışmaların kurulan dernekler, dergi ve gazetelerde yayınlar ve düzenlenen kongreler vasıtasıyla sürdürüldüğünü anlattı. Türk kadınlarının Osmanlı döneminde kadın hakları mücadelesine giriştikleri ve böylece kadın olma bilincini geliştirdiklerinin de ifade edildiği konuşmada, bu mücadeleye katkıda bulunan Ahmet Mithat, Ahmet Cevdet, Şinasi, Namık Kemal, Ziya Gökalp gibi ediplerin verdikleri edebi eserler ve mücadeleyi başlatıp sürdüren Fatma Aliye Hanım, Nezihe Muhiddin, Şükufe Nihal, Seniye İzzeddin, Halide Edip Adıvar gibi kadın hareketinin öncülerinin çabaları ve çalışmalarından bahsedildi. Cumhuriyet’in kuruluşunun ardından, kadın grupları oluşturan aydın Türk kadınlarının 1924 yılında kurdukları Türk Kadınlar Birliği adlı derneğin kadın erkek eşitsizliğine son vermek ve kadınların siyasi haklarını elde etmeleri yolunda büyük çalışmalar yaptığı da dile getirilerek Cumhuriyet döneminin en kayda değer kadın hakları çalışmalarından bahsedildi.

Katılımın oldukça yüksek olduğu etkinlik sonunda, Denizli Sosyal Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Nergis Biray, Prof. Dr. Türkan Erdoğan'a teşekkür etmek ve katkılarından dolayı ona minnettarlıklarını ifade etmek amacıyla çiçek ve teşekkür belgesi takdim etti.

İlgili Haberler