ÇED konferansı yapıldı
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü, DOÇEV ve Çevre Mühendisleri Odası Denizli İl Temsilciliği tarafından ortaklaşa düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Uygulamaları Konferansı PAÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlendi.
Konferansın açılışına; Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yahya Tülek, Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Ağdağ, Çevre Mühendisleri Odası Denizli İl Temsilcisi Çevre Yüksek Mühendisi Tevfik Basmacı, DOÇEV Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercüment Erdem, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Açılışta konuşma yapan PAÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Ağdağ, faydalı bir toplantı olması temennisi ile başladığı konuşmasında sadece çevre mühendisleri için değil birçok mühendislik alanında bir proje hazırlanırken ÇED’in üzerinde durması gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Ağdağ, yapılacak bir projenin çevresel etki değerlendirmelerinin, halka etkiler konusunda, sivil toplum kuruluşlarına büyük görevler düştüğünü hatırlattı.
Açılışta konuşma yapan Çevre Mühendisleri Odası Denizli İl Temsilcisi Çevre Yüksek Mühendisi Tevfik Basmacı, çevre mühendisliğinin özellikle son yıllarda gözde mühendislik dallarından biri olduğunu hatırlatırken, bir tesis kurulacağı zaman ÇED raporlarına göre işletmede düzenlemelere gidildiğine değindi. Basmacı, ÇED ve Stratejik Etki Değerlendirme (SED)’in genç mühendisler tarafından iyi anlaşılması konusunda bu etkinliği düzenleyen çevre mühendisliği bölümüne teşekkürlerini sundu.
Açılışta konuşma yapan DOÇEV Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercüment Erdem, ÇED ve SED’in doğru anlaşılması konusunda yaptığı çalışmalardan dolayı PAÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’ne teşekkür ederken, kıt kaynaklar ve sonsuz ihtiyaçların olduğu dünyada çevrenin korunmasının önemine dikkat çekti.
Açılış konuşmalarının ardından PAÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Yağmur Meltem Aydın, Çevresel ve Stratejik Etki Değerlendirme konularında genel bilgiler aktararak ÇED Yönetmeliği ve süreçleri konusunda bilgiler verdi.
ÇED Uygulamaları ve Sivil Toplum Kuruluşları konusunda sunum yapan DOÇEV Vakfı Müdürü Bahtiyar Aksoy, geçmişte haber olarak kamuoyunda yer bulan ÇED ile ilgili haberlerden örnekleri katılımcılarla paylaşırken, mevzuatın doğru uygulanması durumunda ÇED’in yatırımlara bir engel olarak görülmemesi gerektiğini söyledi. Sivil Toplum Kuruluşları olarak amaçlarının ÇED sürecinde aktif yer almak olduğuna değinen Aksoy, Pamukkale Üniversitesi Çevre Mühendisliği ile ortak yürüttükleri bir ÇED projesini ve yaptıkları çalışmaları izleyenlerle paylaştı.