Çal MYO Yılın İlk Dersini Çal Kültür Sarayı’nda Gerçekleştirdi

07.11.2023

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Çal Meslek Yüksekokulu’nun düzenlediği 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Akademik Açılış Töreni Çal Kültür Sarayı’nda gerçekleştirildi.

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Necip Atar, Prof. Dr. Durmuş Akalın, Genel Sekreter Tamer Ceylan, Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, Çal MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Aysel Yeşilyurt Er, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Çal MYO Müdürü Yeşilyurt Er: “Pamukkale Üniversitesi ‘Üniversite hayatın rehberidir’ anlayışı ile her alanda öğrencilerine, bulunduğu ilçesine ve kentine rehber olmaya çalışmaktadır”

Açılış konuşmalarından ilkini Çal MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Aysel Yeşil Yurt Er gerçekleştirdi: “Cumhuriyetimizin 100. yılında böyle bir programda bir arada olmaktan gurur duyuyoruz. Bugün ülkemizde özgürce yaşayabiliyorsak, gelişmiş ülkelerle rekabet edebilecek güce sahipsek, biz kadınlar seçip seçilebiliyorsak, bunu bir asır önce bugünler için canını vermiş şehitlerimize, gazilerimize ve Büyük Komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz. Onları rahmet ve minnetle anıyoruz. Onların bize bıraktığı bu emaneti bizden sonraki nesillere aktarmak konusundaki sorumluluğumuzun bilinci ile evlatlarımızı yetiştirip, Cumhuriyetimizi ilelebet yaşatmayı asli görevimiz olarak biliyoruz. Bugün burada 2023-2024 eğitim öğretim yılının akademik açılışını yapmak üzere bulunmaktayız. Gençlerimiz bizim geleceğimiz ne kadar güçlü eğitim alırlarsa kendilerine olan güvenleri o kadar artacaktır. Her konuda Pamukkale Üniversitesi ‘Üniversite hayatın rehberidir’ anlayışı ile her alanda öğrencilerine, bulunduğu ilçesine ve kentine rehber olmaya çalışmaktadır. Sevgili öğrenciler, bir meslek edinmek üzere geldiğiniz Üniversitemizde biliyoruz ki sadece mesleki olarak değil, insani ve ahlaki donanımlarınızı da arttırabilelim çünkü emanetlerimizi ileriye taşıyacak ve yüceltecek olan sizlersiniz. Biz sizlere inanıyoruz ve güveniyoruz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk siz gençlere aynen şöyle seslenmektedir: Gençler, cesaretimizi destekleyen ve devam ettiren sizsiniz. Siz almakta olduğunuz eğitimle ve anlayış ile insanlık yüksek karakterinin, vatan sevgisinin, düşünce kıymetinin en kıymetli örneği olacaksınız. Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir! Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve devam ettirecek olan sizsiniz!”

Çal Belediye Başkanı Akcan: “Çal Meslek Yüksekokulu’nu önümüzdeki eğitim öğretim yıllarında projelerimiz ile daha ileriye taşıyacağız”

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan yaptığı konuşmada şunları aktardı: “Aysel Hocamın da dediği gibi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının onca zorluklarla ve yokluklarla büyük ordulara karşı verilmiş olan mücadele sonucunda bugün Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlamaktayız. İnşallah nice yüz asırlar bin asırlar, milyon asırlar ebed müddet şeklinde Türk yurdu olarak kalır. Sayın Rektörümüzü ve Rektör Yardımcılarımızı burada ağırlamaktan dolayı onur, büyük şeref ve mutluluk duyuyorum. İnşallah Çal Meslek Yüksekokulu’nu önümüzdeki eğitim öğretim yıllarında projelerimiz ile daha ileriye taşıyacağız.”

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Çal, bir okumaya adam yetiştiren bir memlekettir. Dolayısıyla biz Üniversite olarak Çal’da rehberlik etmemiz lazım”

“Çal kelime olarak, üç harften oluşur ama içi çok büyüktür. Daha siz bu Ç’nin belki de o çıkıntısındasınız. Eğer Türkiye’de nüfusuyla üniversite okuyan oranına göre üniversite yapılsaydı, Çal belki Türkiye’de ilk beş üniversiteden biri olurdu. Dolayısıyla, Çal’da o kadar yüksek okuma yazma oranına rağmen Çal, üniversitelerden yükseköğretimden gereği kadar faydalanamamıştır. Biz bunun olması için elimizden gelen gayreti yapacağız. Çal Sempozyumu’nu inşallah bahar aylarında düzenleyerek Çal’dan çıkmış Türkiye Cumhuriyeti’ne, bu millete hizmet eden büyüklerimiz dâhil herkesi buraya çağırmaya gayret edeceğiz. Çal’da çok kıymetli meslek yüksekokulumuz var. Bu meslek yüksekokulumuz çok başarılı bir şekilde gidiyor. Bunun destekleyicisi Üniversitemizin bir parçası olarak Kumral bölgesinde bulunan ziraat alanımız var. Burası da bağ müzesi olarak düşünülüyor ve şu anda yoğun bir çalışma içerisinde. Burada, sofralık üzüm ve üzümün şarap dışındaki ürünlerinin yerleştirilmesi ve ürün elde edilmesi noktasında çok büyük bir tesis olacak. Diğer taraftan, en önemli konu sürdürülebilir tarımın yapılabilmesidir. Çal, aslında bir tarım memleketi değildir, nüfusu ve toprağına bakarak söylediğimizde. Çal, bir okumaya adam yetiştiren bir memlekettir. Çal’da yarım dönüm bir dönüm toprak bile çok iş görür. Çok öğrenci okutmuştur. Çal gerçekte yetiştirdiği üzümlerle dünyada sayılı yerlerden biridir lokasyondur. Yine üzümün yanında diğer meyveleri de aynı şekildedir. Dolayısıyla biz Üniversite olarak Çal’da bir şeye rehberlik etmemiz lazım.

Rektör Kutluhan: “Rektör Kutluhan: “Çal’da sürdürülebilir tarımın nasıl olması gerektiğinin sonucu 3-4 yıl sonra da ortaya çıkacak. Türkiye’nin yeni yüzyılı Dünya’nın yüzyılı olmak zorundadır”

“Bu da sürdürülebilir tarımın nasıl yapılabileceği konusunda şimdi belediye başkanıma biraz önce söyledim. Bizim çiftçimiz şunu istiyor: “bir Hoca gelsin, bağına baksın bir ilaç söylesin o sene çiftçimiz en zengin olsun”. Böyle bir şey yok değil mi? Bu, seneler içerisinde kayıt tutularak elde edilebilecek bir şey. Dolayısıyla biz veri toplama çalışmasını başlattık. Ziraat odası ilçe tarım müdürlüğü ve ziraat fakültemizin hocaları ile oluşan bir ekip bahçe bahçe gezerek alan alan gezerek her yıl veri toplayacak. Böyle bir çalışmaya da Üniversite olarak ciddi bir kaktı yapacağız, bilimsel araştırma projesi içerisinde yapacağız. Biz, bunun da takipçisi olacağız. Çal’da sürdürülebilir tarımın nasıl olması gerektiğinin sonucu 3-4 yıl sonra da ortaya çıkacak. Türkiye’nin yeni yüzyılı Dünya’nın yüzyılı olmak zorundadır. Bakın, Türkiye bir yüzyılı tamamladı, bir yeni yüzyıla giriyoruz. Bu yüzyıl, dünyanın yüzyılı olmak zorunda. Bunu nasıl başaracağız? Bunu, işte öğrencilerimize söylüyoruz: Çok çalışarak. Benim çalışmamla ne olacak demeyelim. En yanlış cümle. Evet sen çalış derslerini 100 yap o zaman ne olduğunu görürsün. Hepimiz işimizi yaptığımızda Atatürk’ün dediği gibi: ‘Vatanını en çok seven işini en iyi yapandır’ sözüne layık olacağız ki bu dünyanın geleceğini etkileyecek bir formüldür. Onun için çok çalışalım. Yeni öğretim yılımız hayırlara vesile olsun.”

Açılış konuşmalarının ardından İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Görevlisi Okan Toker’in hazırladığı ‘Kurtuluş Savaşından Cumhuriyete ve İnkilaplara’ adlı video gösterisi izlendi.

Çal MYO’nun ‘Cumhuriyete Giden Yol’ konulu ilk dersi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Durmuş Akalın tarafından gerçekleştirildi. İlk ders sonrası Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ve beraberindekiler Çal MYO’da düzenlenen yemek programına katılarak öğrencilerle birlikte yemek yiyip sohbet ettiler.

İlgili Haberler