Akademisyenlere Patent Konusunda Bilgiler Verildi

29.11.2019

Pamukkale Teknokent Yönetici A.Ş tarafından Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Patent Farkındalık Semineri” isimli seminerde Sidus Patent firma yetkilisi İrfan Can Işıklı akademisyen ve araştırmacıları bilgilendirdi.

İrfan Can Işıklı sunumunda; Fikir nedir? Fikir bir ürüne nasıl dönüşür? Buluş, patent nedir? patentlenebilirlik kriterleri, patent kapsamına girebilecek konular, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu gereği buluş sahiplerinin yükümlülükleri konularına değindi.

Seminere, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yahya Tülek ve akademisyenler katıldı.

Fikri Mülkiyet Hakları konulu seminerde Sidus Patent firma yetkilisi İrfan Can Işıklı, ilk olarak Fikir nedir? Fikir mülkiyet hakkı nedir? Sorularını yanıtladığı sunumunda fikir ürünlerinin nasıl korunacağı konusunda önemli noktaları katılımcılarla paylaştı. Patenti; buluşun açıklanması karşılığında kazanılan tekel hakkı olarak tanımlayan Işıklı, patent alınarak buluşun üçüncü şahıslar tarafından üretim, ithalat ve kullanım gibi haklarına sınırlamalar getirilebildiğini dile getirdi. Bu bağlamda, patentin güçlü bir araç olabilmesi için patent başvurusu yapılmadan önce buluş ile ilgili patent ön araştırmanın yapılmasının ve patent başvuru dosyasının titizlikle hazırlanmasının önemine vurgu yaptı. Teknik bir soruna teknik bir çözüm getiren buluşların patent alınarak korunabileceğine değinen Işıklı, bir sorunun birden fazla çözümü olabileceğini bu yüzden bir sorunla ilgili birden fazla patent alınabileceğini söyledi. Patentin yanında buluşun ticari sır olarak da saklanabileceğine değinen İrfan Can Işıklı, patent süresi 20 yıl iken ticari sır olarak saklandığında koruma süre sınırının olmayacağının örneğini Dünyaca ünlü bir içecek firması üzerinden verdi.

Sunumun sonunda Sidus Patent firma yetkilisi İrfan Can Işıklı katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

 

İlgili Haberler