43. Ulusal Fizyoloji Kongresi başladı
Türk Fizyolojik Bilimler Derneği tarafından 43.sü düzenlenen ve bu yıl Pamukkale Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen kongre, PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan açılış programı ile başladı.
Kongre kapsamında yapılan sözlü bildiri sunumları ve poster başı tartışmalarının ardından yapılan açılış töreni, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Ulusal Fizyoloji Kongresi Eş Başkanı Prof. Dr. Sadettin Çalışkan’ın açılış konuşması ile başladı. Pamukkale Üniversitesi’nin bu yıl 43.sü düzenlenen kongreye ev sahipliği yapacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Çalışkan, gerçekleşecek kongre ile; değerli bilim insanlarının tıp ile fizyoloji alanlarındaki son gelişmeleri tartışabilecekleri, aynı zamanda fizyoloji alanında çalışan bilim insanları için önemli konuların ele alınacağı bilimsel bir ortam oluşturmayı amaçladıklarını ifade etti. Prof. Dr. Sadettin Çalışkan, kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçen başta Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ olmak üzere, Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semin Fenkçi’ye, Türk Fizyolojik Bilimler Derneği Başkanı Prof. Dr. Ümmühan İşoğlu Alkaç’a, ayrıca kongreye destek veren kişi ve kurumlara, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen kongre düzenleme kuruluna ve Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri Bilimsel Araştırma Topluluğu üyelerine teşekkürlerini sunarak konuşmasını tamamladı.
Kongrenin açılış programı kapsamında konuşma yapan Türk Fizyolojik Bilimler Derneği Başkanı Prof. Dr. Ümmühan İşoğlu Alkaç, Pamukkale Üniversitesi’nde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, kongreyi gerçekleştirmekteki amaçlarının genç fizyologlara rol model oluşturabilecek örnekleri sahnelemek olduğunun altını çizdi. Sözlerine devam eden Prof. Dr. Alkaç, bu yıl Pamukkale Üniversitesi’nde 43.sü gerçekleşecek Ulusal Fizyoloji Kongresi boyunca toplamda 8 konferans, 5 sempozyum ve 1 panel oturumu planlandığını söyledi. Yapılan kongre kapsamında, 48 genç araştırmacıya çalışmalarını sözlü sunma olanağı sağlandığını, yüzlerce araştırmacının da araştırma sonuçlarını poster sunum olarak kongre katılımcılarıyla paylaşacaklarını sözlerine ekledi. Dernek Başkanı Prof. Dr. Alkaç, kongrenin düzenlenmesinde destek veren Pamukkale Üniversitesi yönetimine, kongre düzenleme kuruluna ve kurulda yer alan Pamukkale Üniversite Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Sadettin Çalışkan, Prof. Dr. Vural Küçükatay ve Prof. Dr. Melek Küçükatay ve çalışma arkadaşlarına emekleri ve çabaları için ayrıca teşekkür etti.
Açılış programı Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semin Fenkçi’nin yaptığı açılış konuşması ile devam etti. ‘Türkiye’de ve dünyada tıp alanında böyle büyük bir kongrenin Pamukkale Üniversitesi bünyesinde yapılması onurunu bize bahşettiğiniz için Türk Fizyolojik Bilimler Derneği’ne sonsuz saygı ve teşekkürlerimi borç bilirim. Gerçekleştirilen bu güzel kongrenin saygıdeğer hocalarının tüm kongre katılımcılarına ve genç meslektaşlarımıza vereceği bu bilimsel şölen ile kariyerlerinde yol gösterici olmasını diler emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım’ dedi.
Programda konuşma yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan; ‘Dört gün boyunca devam edecek kongre vesilesiyle siz değerli konuklarımızı üniversitemizde ağırlamaktan dolayı onur duyarım. Bu tür kongrelerde ev sahipliği yapmak kültürel çeşitliliğimizi, eşsiz özelliklerimizi ve organizasyon başarımızı yansıtması açısından son derece önemlidir. Ayrıca, bu tür etkinliklerin şehirlerin gelişmesine sağladığı katkı yadsınamaz. 43. Ulusal Fizyoloji Kongresi’nin üniversitemiz, ilimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını ve başarılı geçmesini diler, emeği geçen herkese teşekkürlerimi ve saygılarımı sunarım’ dedi.
Açılış konuşmalarının ardından kongre, ‘Ustalara Saygı Oturumu’ ile devam etti. Başkanlığını Prof. Dr. Ümmühan İşoğlu Alkaç ve Prof. Dr. Bayram Yılmaz’ın üstlendiği oturumda, Prof. Dr. Nimet Günay Gündoğan, Prof. Dr. Ruhi Uyar ve Prof. Dr. Abdullah Arslan konuk konuşmacı olarak yer aldı.
Kongrede yapılan açılış programı kapsamında yapılan ilk konferans, Prof. Dr. Ümmühan İşoğlu Alkaç Başkanlığında, Prof. Dr. Nuran Yıldırım tarafından yapıldı. Deneysel Fizyolojinin Türkiye’deki Gelişimi ve Öncü Kadın Fizyologlar başlığı altında yapılan sunumda Deneysel Fizyoloji’nin Türkiye’deki gelişimi tarihten günümüze incelenerek, örnekler verildi.
Açılış Programı, Doç. Dr. Özgün Gülhan’ın yaptığı piyano resitali ve ardından tüm katılımcı ve konukların katıldığı resepsiyonla son buldu.
Kongre kapsamında dört gün boyunca, çeşitli bilimsel programlar kapsamında 8 konferans, 5 sempozyum, 1 panel dışında, sözlü bildiri sunumları ve poster başı sunumları yapılacak. Bilimsel programlar dışında tüm davetli katılımcılar Tripolis Antik Kent ve Buldan’a yapılacak kültür gezileri ile Denizli’yi yakından tanıma fırsatı yakalayacak. Kongre 10 Eylül Pazar günü PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak ödül ve kapanış töreni ile son bulacak.