"19 Mayıs 1919: 100. Yılında Vaziyet ve Manzara-i Umumiye” Paneli
Pamukkale Üniversitesinde (PAÜ) Milli Mücadelenin Yüzüncü Yılı etkinlikleri kapsamında, "19 Mayıs 1919: 100. Yılında Vaziyet ve Manzara-i Umumiye” temalı panel Eğitim Fakültesi Engin Aksel Konferans Salonunda gerçekleşti.
PAÜ Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi-Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı tarafından düzenlenen panele, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilge Can Dekan yardımcıları Prof. Dr. Hülya Şahin Baltacı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Tuncel'in yanı sıra, Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mithat Aydın, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurettin Öztürk, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman İnan, Prof. Dr. Tahir Kodal, Doç. Dr. Feyyaz Karaca, akademik ve idari personel ile üniversite öğrencileri katıldı.
19 Mayıs 1919: “Bağımsızlık Ve Çağdaş Dünyada Saygın Bir Yer Edinme Mücadelesi”
Milli mücadelenin kahramanlarını ve Mustafa Kemal Atatürk'ü anarak başladığı açılış konuşmasında Eğitim Fakültesi-Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi-Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mithat Aydın Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışının Türk ulusunun kaderini tayin edici bir rol oynadığını ifade etti. 19 Mayıs’ın iki yönüyle ele alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Aydın: Bunlardan birincisi, kendisini yok sayan ve hayat kaynaklarına el koyan emperyalist devletlere karşı bağımsızlık savaşı, ikincisi ise Anadolu’da teşkil edilen yeni Türk devletini ve toplumunu çağın, aklın, bilimin gereklerine göre çağdaş dünyada saygın bir yere taşımak savaşıdır dedi. Ayrıca, askeri savaşların temel gayesinin; iktisat, sanayi, eğitim, sanat, bilim ve teknik alanında verilecek eserler ve zaferlerle taçlandırma davası olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aydın: “Bu nedenle Mustafa Kemal Atatürk’ü; sadece bir kurtarıcı ve devlet kurucusu olarak değil, aynı zamanda çağdaşlaşma davasında ulusunu uygar dünyaya taşıyacak bir inkılapçı olarak anlamak gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Mithat Aydın ayrıca yeni devletin fikri temellerinin 1907’de Mustafa Kemal’in Akademi yıllarında atılmış olduğunu hatırlatarak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temelini oluşturan Misak-ı Milli’nin Mustafa Kemal tarafından Suriye Cephesinde iken hayata geçirilmeye başlandığını hatırlattı. Prof. Dr. Mithat Aydın konuşmasını, Mondros Ateşkesi sonrası Mustafa Kemal Paşa’nın, 16 Mayıs’ta İstanbul’dan Samsun’a hareket etmesini hazırlayan şartları değerlendirerek sonlandırdı. Prof. Dr Mithat Aydın'ın oturum başkanlığını üstlendiği panelde, “19 Mayısa Giden Yol” başlıklı sunumu gerçekleştirdi.
Türk İstikbalinin 100. Yılı Kutlu Olsun
Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman İnan” 19 Mayıs'ı Bayram Olarak Anmak” başlıklı sunumu ile 19 Mayıs’ın asıl sebebinin Atatürk'ün hatırasını yaşatmak olduğunu, bu bayramın 'Gençlik ve Spor' bayramı olarak belirlenmesinde, dönemin siyasi ikliminin ve sosyolojisinin etkisinin olduğunu belirtti. Prof. Dr. Tahir Kodal, “100 Yılında Türk İstikbal Harbi” başlığı ile gerçekleştirdiği sunumunda Çağdaş uygarlık seviyesine ulaşabilmek için İstikbal mücadelesinin hala devam ettiğini ve bu mücadelede herkesin Mustafa Kemal’in penceresinden bakarak, Mustafa Kemal’in sahip olduğu: bilgi sahibi olan bilgisini tartışarak arttıran, müzakere eden ve sonrasında doğru ya da yanlış karar veren kurmay zekâya sahip olmasının önemine dikkat çekti. Doç. Dr. Feyyaz Karaca ise “19 Mayıs’ın Demografyası” konu başlıklı sunumunda 1893-1914 yıllarını içeren Osmanlı İmparatorluğu Nüfus sayımlarına dair bilgiler paylaştı.
Panelin sonunda konuşma yapan Eğitim Fakültesi-Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurettin Öztürk; Türkiye’yi seven, bağımsızlığını seven, geçmişini özünde hisseden her vatan evladının Türk olduğunu ve bunun kanla, kafatasıyla, kemikle değil inançla sevgiyle ancak mümkün olabileceğini vurguladı. Panelistlere, verdikleri bilgilerden ve sunumlardan dolayı teşekkür eden Prof. Dr. Nurettin Öztürk; Hocalarıma saygılarımı sunuyorum. Böyle bir dayanışma ve birlik ruhuyla güzel bir sunum gerçekleştirdiler. Biz de aynı ruhla izledik. Dışarıda bir çok çekici etken varken buraya geldiğiniz için de siz değerli katılımcılara teşekkür ediyorum emanet sizdedir cümleleri ile konuşmasını noktaladı
Panel programının sonunda Dekan yardımcıları; Prof. Dr. Hülya Şahin Baltacı, Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Tuncel ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurettin Öztürk panelistlere teşekkür belgesi ve şilt takdim etti.