PAÜ Hastanelerinden, Kene Kaynaklı KKKA Tehlikesine Karşı Uyarı

30.06.2025
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastaneleri Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Selda Sayın Kutlu, yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı halkı dikkatli olmaya çağırdı.

PAÜ Hastaneleri Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selda Sayın Kutlu yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaştı: “Keneler özellikle sıcak havalarda daha aktif hale geliyor, bu nedenle kırsal alanlarda ve ormanlık bölgelerde yaşayanların kene ısırığına karşı daha dikkatli olmaları gerekir. Keneler genellikle uzun otlar, çalılıklar ve ağaç altlarında bulunur. Bu sebeple bu bölgelerde daha dikkatli olunmalıdır. Kenenin vücutta fark edilmeden kalması ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kene ile mücadelede en önemli nokta korunmadır. Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek için uzun kollu kıyafetler tercih edilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı, kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmeli ve kene kovucular kullanılmalıdır. Doğada zaman geçirenler, özellikle dönüşte kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil tüm vücutlarını ve giysilerini dikkatle kontrol etmelidir.”

 

Prof. Dr. Selda Sayın Kutlu: “Açık Alanlarda Temas Riskine Dikkat”

 

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin belirtilerine değinen Prof. Dr. Sayın Kutlu, hastalığın çoğunlukla ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi bulgularla seyretmekte olduğunu ancak ağır vakalarda kanamalara ve ölüme de yol açabileceğini belirtti. Kene çıkarıldıktan sonraki 10 gün içinde belirtiler görülmesi halinde vakit kaybetmeden sağlık kurumlarına başvurulmasının önemine vurgu yapan, Prof. Dr. Sayın Kutlu sözlerine şöyle devam etti: “Kenelerin vücuda tutunması durumunda kişilerin hiç vakit kaybetmeden çıplakelle olmamak kaydıyla örneğin eldiven kullanarak keneyi çıkarması, kendisi çıkaramıyorsa bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır. Kenenin mümkün olan en kısa sürede çıkarılması, infeksiyon riskini azaltır. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ciddi seyredebilir ve erken tanı ile tedavi süreci hayati önem taşır. Hastaların mümkün olan en kısa sürede tıbbi destek almaları önemlidir.”

 

İlgili Haberler