TEİ Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit, PAÜ Ev Sahipliğinde Düzenlenen EGEKAF24’te “Motor Sanayisi”ni Anlattı

23.02.2024

TEİ Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda, PAÜ ev sahipliğinde 21-22 Şubat tarihlerinde gerçekleşen Ege Kariyer Fuarı 2024’ün ikinci gününde “Motor Sanayisi” konulu konuşması ile büyük ilgi topladı.

EGEKAF24’ün yoğun katılımla gerçekleşen ikinci gününde TEİ Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit “Motor Sanayisi” adlı konuşması üniversite öğrencileri ve mezunlarla bir araya geldi. Kısa öz geçmişini ve kariyer hayatından örnekleri paylaşan Prof. Dr. Akşit, TEİ şirketi ile ilgili kısa bir tanıtım yaparak, Türk Uçak Sanayi ve TUSAŞ Motor Sanayi tarafından yürütülen çalışmaları aktardı.

TEİ Genel Müdürü Prof. Dr. Akşit: “Zorlandığınız zaman vazgeçerseniz hiçbir şeyi başaramazsınız, inatla devam edeceksiniz.”

Konuşmasına EGEKAF24’te olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek başlayan TEİ Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “Öncelikle ben biliyorsunuz buralıyım, Denizliliyim. Zorlandığınız zaman vazgeçerseniz hiçbir şeyi başaramazsınız, inatla devam edeceksiniz. Yaptığınız işi baştan doğru planlayacaksınız. Mesela, Milli Rüzgâr Tribünü projesi. TEİ’ye Genel Müdür olmadan önce projenin başında ben vardım. 120 kadar değişik araştırmacı vardı. İlk Milli Rüzgâr Tribünümüzü 500kwlık - 50 metrelik devasa bir makine yaptık ve sahaya getirdik. Türkiye’de ilk defa büyük dişliler ürettirdik.”

TEİ Genel Müdürü Prof. Dr. Akşit: “Biz TEİ olarak yalnızca milli motorları yapmıyoruz. Şu anda uçmakta olduğunuz hemen hemen her uçağa parça üretiyoruz.”

Prof. Dr. Akşit: “Biz TEİ olarak yalnızca milli motorları yapmıyoruz. Şu anda uçmakta olduğunuz hemen hemen her uçağa parça üretiyoruz. Dünyada aktif olarak elliden fazla motora binlerce parça üretiyor, fabrikamızda günlük yirmi bin değişik imalat işlemi gerçekleştiriyoruz. Dünyada en çok kullanılan uçakların motorlarını biz üretiyoruz. Denizli’den İstanbul’a bu uçaklarla uçuyorsunuz. Özellikle BOEING 737 ve AIRBUS 320’nin en büyük tedarikçisi biziz. Şu anda ordumuzun kullandığı bütün F-16 savaş uçaklarının motorlarının hepsi bizim Eskişehir tesislerimizde üretilmiştir, montajı orada yapılmıştır. Solo Türk’ün motorlarını da şirket olarak biz ürettik. Eskişehir’den ayrıca yurt dışına da hizmet veriyoruz. Şu anda; Umman Hava Kuvvetleri’nin, Suudi Hava Kuvvetleri’nin, Bahreyn Hava Kuvvetleri’nin, Singapur Hava Kuvvetleri’nin F-110 motorlarını da getirip burada bakımlarını yapıyoruz. Helikopter motorlarını da biz üretiyoruz, 2018’den beri lisans altında üretiyoruz. Şu ana kadar 89 motor ürettik. 2022 yılında ilk defa jandarmamıza teslim ettiğimiz motorlarımız envantere girdi ve uçuyorlar. Sınıfında rekor kıran motor ürettik. Rekor kıran motorun rekoru sadece ürettiği güç olarak değil, proje başlangıcından iki buçuk yılda bu hale getirilmesi de bir rekor.

Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit: "Çalıştığınız zaman yapamayacağınız hiçbir şey yok."

Kendinizi az görmeyin. Çalıştığımız zaman yapamayacağınız hiçbir şey yok. Motorlardan örnek verdim. Zor bir teknoloji, gerçekten zor bir teknoloji. Başkaları yapmıştı, biz de yaptık, siz daha ileride yapacaksınız inşallah. Öncelikle öğrenmeye kendinizden başlasanız iyi olur. Yunus Emre malum hepimizin tanıdığı büyük bir zat. Hem şair Türk dilinde şiirler söylemiş hem Evliya bir zat. Her söylediği sözde çok güzel dersler var değil mi? Ne diyor: “İlim ilim bilmektir, İlim kendin bilmektir, Sen kendin bilmezsin, ya nice okumaktır.” Sen kendini bilmiyorsan, kendini yönetemiyorsun demektir. Önce kendini bileceksin, zaaflarını yöneteceksin ki onlar seni yönetmesin. Güçlü yönlerinizi keşfedeceksiniz, onları daha da geliştireceksiniz. Allah herkese bir kabiliyet vermiş. Burada oturan herkesin milyarlarca insanın her birinin değişik kabiliyeti var. Tek yumurta ikizleri bile aynı değil. Herkesin Allah vergisi bir kabiliyeti var, bunun ne olduğunu bulmak size düşüyor. Onu bulup onun üstüne giderseniz muhteşem işler yaparsınız. Kabiliyetinizi keşfedin, onu geliştirmeye çalışın.

“Korkaklar zafer anıtı dikemez, cesur olacaksınız.”

Prof. Dr. Akşit “Risk olmadan para kazamamasınız. Hiçbir hata yapmayan kişi, hiçbir şey yapmamıştır. Övünülecek bir şey değildir. İnsanoğlu hata yapar. Ama önemli olan kontrollü yapmak bunu ciddi hasar vermeyecek şekilde. Hatalardan öğreneceksiniz. Hiçbir şey yapmazsanız, eleştiri almazsınız, kimse de seni taşlamaz ama hiçbir şey de yapmaz. Korkaklar zafer anıtı dikemez, cesur olacaksınız” dedi. 

İlgili Haberler