Sağlık Turizmi Sektörünün Tüm Taraflarını Bir Araya Getiren Uluslararası Termal Sağlık Turizmi Forumu 2024 Başladı

12.01.2024

Denizli Büyükşehir Belediyesi destekleri ile Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ev sahipliğinde sağlık turizmi sektörünün tüm taraflarını bir araya getiren Uluslararası Termal Sağlık Turizmi Forumu 2024, Denizli Büyükşehir Belediyesi Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış töreni ile başladı.

Alanında uzman ve sektöre öncülük eden uluslararası ve ulusal alandan davetli konuşmacılar ile teori ve uygulama konusundaki bilgi birikimini artırmayı amaçlayan aynı zamanda farklı açılardan güncel ve başarılı uygulama örneklerini paylaşmayı, sektörün sorunlarına yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üretecek bir ortam sağlamayı ve sektörel iş birlikleri için kapsamlı bir platform oluşturmayı hedefleyen Uluslararası Termal Sağlık Turizmi Forumu 2024’ün ilk günü Pamukkale Üniversitesi Termal Rehabilitasyon Merkezi (PAÜTERM) ziyareti ile başladı. Ulusal ve uluslararası davetli konuşmacılara forumun düzenleme kurulunun eşlik ettiği ziyarette PAÜ Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Ardıç, PAÜTERM’de verilen hizmetlere ilişkin bilgiler aktararak, kapsamlı bir tanıtım yaptı.

Forumun ikinci gününde Denizli Büyükşehir Belediyesi Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış programı Denizli AK Parti Millet Vekili Nilgün Ök, Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan başta olmak üzere, il protokol üyelerinin, dekanların, akademisyenlerin ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirildi.

Açılış konuşmaları ile devam eden programda Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı ve Denizli AK Parti Milletvekili Nilgün Ök konuşmalarını yaptı.

Rektör Kutluhan: “Pamukkale Üniversitesi Termal Rehabilitasyon Merkezimiz insanlığın hizmetine hazırdır.”

Uluslararası Termal Sağlık Turizmi Forumu 2024’ün açılış programında konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan şunları dile getirdi: “Öncelikle bugün görücüye çıkmanın vermiş olduğu heyecanla ve sizlerin davetimize icabet etmesiyle çok mutlu olduğumuzu bildirmek isterim. Bildiğiniz üzere Hierapolis Antik Kentinde, termal sularla en iyi tedavinin yapıldığı ve bu tedaviler için çok çok uzaklardan hastalar geldiği, arkeolojik kazılarda ortaya çıkmıştır. Üniversite olarak hem bu arkeolojik kazıları yapmaktayız hem de uluslararası indeksi yüksek dergilerde, bölgenin termal sularının hangi yollarla tedavi edici özelliğini, üniversitemizin fiziksel tıp ve rehabilitasyon öğretim üyeleri tarafından ortaya konulmuş ve uluslararası yüz elliye yakın çalışmada atıf almış, aynı zamanda bu konularda Meta Analiz Çalışmalarına da katkı sağlamıştır. Demek isterim ki, bölgemizin termal suları Fibromiyalji ve Osteoartritler üzerine etkin oldukları bilimsel olarak ispatlanmıştır. Sonuç olarak, tarihin tekerrür etmesini ve dünyadan yine buraya hastaların gelmesini beklemekteyiz. Geçmişten farkımız nedir? Niçin bugün hastalar bizi tercih etmelidir? Sorularına ise evet, o gün termal su yanında ne kullanıldığını bilmiyoruz ancak bugün hastalarımıza hem termal suyu hem de teknolojik olarak günümüz tıbbın en son geliştirdiği cihazlarla rehabilitasyona ve tedaviye büyük katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Çünkü Pamukkale Üniversitesi Termal Rehabilitasyon Merkezimiz; Robotik Nörolojik, Vestibüler, Ürolojik, Ortopedik ve Onkolojik Rehabilitasyon alanlarında uzman profesörler ile hizmet verecektir. Pamukkale Üniversitesi Termal Rehabilitasyon Merkezimiz insanlığın hizmetine hazırdır. Tedavi edici termal rehabilitasyonun yanı sıra, sağlıklı yaşamı desteklemek için aynı tesis içerisinde ‘Geleneksel Tamamlayıcı Tıp ve Dermatolojik Rehabilitasyon’ diyebileceğimiz Kozmetoloji alanında da sağlık hizmeti vereceğiz. Kozmetoloji olsun, Geleneksel Tamamlayıcı Tıp olsun, birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de uzman olmayan ellerde ve uygun olmayan mekânlarda maalesef kendisine alan oluşturmuştur. İşte bu noktada, biz kısa süreli sertifikasyon yerine uzun süreli eğitimlerle ve insan sağlığını en iyi bilen hekimlerin gözetiminde, bu eğitimler hizmetin yanında verilecektir. Bu da yıllar sonra Denizli’miz, üniversitemiz ve ülkemiz için çok önemli bir gurur kaynağımız olacaktır. Son olarak bu forumun yapılmasına en büyük katkıyı veren çok değerli Denizli Büyükşehir Belediye Başkanımıza, forumun hazırlanmasında emeği geçen üniversite ve büyükşehir mensuplarına çok çok teşekkür ediyorum. Uluslararası Termal Sağlık Turizm forumumuzun, başta üniversitemiz ve ilimize olmak üzere tüm insanlığa hayırlar getirmesini diliyor, saygılarımı sunuyorum.”

Başkan Zolan: “Şehrimizin birçok noktasında farklı sıcaklıklarda ve farklı içeriklerde birçok jeotermal kaynaklarımız var, jeotermal kaynaklarımızın sağlığa ve insan sağlığına hizmet vermesini arzu ediyoruz.”

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Ozman Zolan programda yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “Termal Sağlık Forumumuza hepiniz hoş geldiniz. Tabi sağlık önemli, devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi. Tabi sağlığa giden ve sağlığa katkı sağlayan her türlü olayları da destekleyip kullanıp değerlendirmemiz gerekiyor. Geri dönüp baktığımızda Rektörümüz de biraz önce belirtti. Denizli, tarihte 2000 yıl öncesine dayanan bir sağlık merkezi boyutunda giriş söz konusu. Bu Pamukkale’yi Pamukkale yapan jeotermal kaynaklarımızdan o sıcak sulardan insanlarımız acılarını dindirilmek ve tedavi etmek için dünyanın dört bir yanından, Anadolu’nun dört bir tarafından şehrimize gelmişler. Bugün şehrimizin birçok noktasında farklı sıcaklıklarda ve farklı içeriklerde birçok jeotermal kaynaklarımız var, jeotermal kaynaklarımızın sağlığa ve insan sağlığına hizmet vermesini arzu ediyoruz. Tabi ki, turizm anlamında Pamukkale bizim lokomotifimiz. Ama bunun sağlıkla birleştirilmesi ve sadece Denizlili olan biz kendimize değil dünyadaki, ülkemizdeki tüm insanlara hizmet etmesi çok çok kıymetli. Valimizin koordinasyonunda Denizli’mizin bu termal sağlık alanındaki imkânlarını dünyaya anlatmak, ülkemizi anlatmakla ilgili böyle bir forum gerçekleştiriyoruz. Ben hepinize katılımızdan dolayı çok teşekkür ediyorum. İnsanlığa faydalı olmak için hep gayret edeceğiz ve hep beraber el ele sağlığa kavuşmak noktasında da katkı sağlayacağız. Denizli’mizin güzelliklerini görmek, kullanmak ve faydalanmak üzere tüm insanlığı buraya davet ediyoruz. Çok değerli hocalarımıza da güzel çalışmalar başarılı çalışmalar temenni ediyorum.”

Milletvekili Ök: “Burada bugün gerçekleştirilecek olan forumumuzun sonunda Denizli’mizi termal turizm alanında tekrar bir adım daha ileriye gitmesine yönelik bir yol haritası olacağına da inanıyorum.”

AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök ise yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Bugün burada Denizli’miz için önemli özellikle termal sağlık turizmi için önemli bir forumu hep birlikte bugün izlemiş olacağız, göreceğiz. Burada bugün gerçekleştirilecek olan forumumuzun sonunda Denizli’mizi termal turizm alanında tekrar bir adım daha ileriye gitmesine yönelik bir yol haritası olacağına da inanıyorum. Tabi ki biraz önce Sayın Rektörüm söyledi, Büyükşehir Belediye Başkanımız söyledi, Pamukkale’mizin termal turizmle ilgili o geçmişten gelen bir geleneksel bir özelliği var. Tabi ama önemli olan bugün burada bunu bütün insanlığa yani hem Türkiye’de hem dünyada sesini duyurabilmek. Buranın bir cazibe merkezi olabilmesi. Aslında şöyle bölgesel olarak baktığımızda suların teknik olarak varlığı Denizli’de burada çıkan termal kaynaklardan çıkan suların gerçekten sağlık açısından çok önemli diğer sulardan çok daha kaliteli olduğunu da biz biliyoruz. Sağlık Bakanlığımız ile birlikte üniversitemizin hizmete sunduğu bu tesis son derece modern, cihazlarını da son teknoloji olarak ithal etmiş. Önemli olan burada insanları doğru tedavi alabilmesi ve bunun ününün yayılması ve Pamukkale’mizle birlikte hem gelen turizm açısından Pamukkale’ye katkı sağlaması hem de sağlıkta insanlığımıza hizmet etmesidir. Ben bu tesisin yapılmasında, bugün bu forumun düzenlenmesinde emeği geçen öncelikle Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Üniversitemize çok teşekkür ediyorum. Çok değerli katılımcılarımıza, hocalarımıza yurt dışından gelen hem de Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen hocalarımıza değerli katkıları için teşekkür ediyorum. İnşallah bunun sonucunda termal turizm diye baktığımız Denizli’miz için önemsediğimiz bizim için güzel bir yön haritası olacaktır. İki gün sürecek forumun herkese hayırlı olmasını temenni ediyorum. Umuyorum herkes için de böyle bir bilgi kaynağı bir ufuk olur diyorum teşekkürler.”

Açılış konuşmalarının ardından program Pamukkale Üniversitesi Termal Rehabilitasyon Merkezi’nin (PAÜTERM) Tanıtım Toplantısı ile devam etti. PAÜ Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Ardıç’ın “Rehabilitasyon / Balneoterapi / Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Uygulamaları” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Ardından PAÜ Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Estetik ve Kozmetik Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Berna Şanlı “Estetik ve Kozmetik Dermatoloji ve Dermatolojik Balneoterapi Uygulamaları” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

11-13 Ocak 2024 tarihlerinde yapılacak Uluslararası Termal Sağlık Turizmi Forumu 2024’te ulusal ve uluslararası davetli konuşmacılar düzenlenen çeşitli panellerde, workshoplarda sunumlarını gerçekleştirecek.

Uluslararası Termal Sağlık Turizmi Forumu 2024 hakkında detaylı bilgiye https://www.pau.edu.tr/termalturizmforumu/tr  linki üzerinden ulaşabilir, forum programına ise  https://www.pau.edu.tr/termalturizmforumu/tr/sayfa/program-32 linki üzerimden ulaşabilirsiniz.

İlgili Haberler