PAÜ, Azerbaycan Basınında
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hocalı Katliamının 28. yıl dönümünde, katliamda yaşamını yitiren Azerbaycan Türklerini anmak üzere düzenlenen ve Prof. Dr. Nergis Biray’ın konuşmacı olduğu “Katliamdan Soykırıma: Hocalı” konulu konferans Azerbaycan basınında geniş yer bulurken, Azerbaycan gazeteleri haberi “Pamukkale Üniversitesi’nde ‘Katliamdan Soykırıma Hocalı’ başlıklı bir etkinlik düzenlendi” şeklinde duyurdu.
Hocalı Katliamının 28. yıl dönümünde, PAÜ Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ve Denizli Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu (DSBMYO)’nun birlikte düzenlediği “Katliamdan Soykırıma: Hocalı” konulu konferans PAÜ akademik ve idari personelinin yanı sıra çok sayıda öğrenci tarafından da takip edilirken Azerbaycan gazeteleri PAÜ’nün düzenlediği bu konferansa büyük ilgi gösterdi. Konferans, Azerbaycan gazete ve internet medyası tarafından büyük ilgi gördü.
DSBMYO Müdürü aynı zamanda Çağdaş Türk Lehçeleri Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nergis Biray’ın konuşmacı olduğu “Katliamdan Soykırıma: Hocalı” konferansı Azerbaycan’ın yüksek tirajlı gazeteleri ve internet medyasında; “Pamukkale Üniversitesi’nde ‘Katliamdan Soykırıma Hocalı' başlıklı bir etkinlik düzenlendi” şeklinde yer buldu.
Prof. Dr. Biray: “Orta Asya’da Türkler, Yüzyıllardır Soykırıma Maruz Kalıyor. Türk Dünyası Birlik İçinde Olmalı”
Düzenlenen konferansa ilişkin duygu ve düşüncelerini aktaran Prof. Dr. Nergis Biray, tarih boyunca Türklere birçok kez soykırım uygulandığını ifade ederken, 1944 yılında Ahıska Türklerinin sürgün edilmesi, Kırım Türklerinin sürgün edilmesi ve Karaçay Türklerinin Kafkaslardan sürgün edilmesinin bu soykırımlara örnek olarak gösterilebileceğini söyledi. Dağlık Karabağ bölgesinde yer alan Hocalı’da yaşayan Azerbaycan Türklerine yapılan katliamda, bölgenin jeopolitik öneminin yüksek olmasının önemli etkenlerden biri olduğuna dikkat çekti. Katliamı yapan devletlerin, o bölgelere hâkim olmak için bu katliamları bir yöntem olarak kullandıklarını ifade eden Prof. Dr. Biray, bir “Türk Birliği” kurularak soykırım ve katliamları her alanda ilmi olarak ele alıp inceleyerek üzerine gidecek ve araştıracak komisyonlara ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Son dönemde Halep, Kerkük ve Musul’da yaşayan Türklere de soykırım yapıldığına değindi. Türk Dünyasının birlik içinde olması gerektiğini söyledi.
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü olarak henüz 6 yıllık bir bölüm olmalarına rağmen büyük ilerleme kaydettiklerine değinen Prof. Dr. Nergis Biray, bölüm olarak birçok etkinlik düzenlediklerini, uluslararası anlaşmalarla Türk dünyası ile ilgili konulara ışık tutmaya çalıştıklarını, bu çalışmalarda etkinliklerde Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ ve Üniversite Yönetimi başta olmak üzere Bölüm Öğretim Üyelerinin ve bölümün dokrota, yüksek lisans ve lisans öğrencilerinin büyük destek verdiğini hatırlattı. Prof. Dr. Biray, Denizli Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu öğretim elemanları, personeli ve öğrencilerinin de Türk dünyası konusundaki duyarlılıkları ve desteklerinin üniversitemizde alan dışından fertlerin bu konudaki farkındalıklarını göstermek açısından önemli olduğuna değindi. Kendilerine, verdikleri desteklerden dolayı teşekkür etti. İleri vadede sadece Hocalı’yı değil Türk Dünyasının maruz kaldığı tüm katliamları ve soykırımları anmak adına etkinlikler düzenlemeyi planladıklarını belirten Prof. Dr. Biray, bu olayların tarihi, siyasi, sosyolojik ve hukuki boyutunu daha geniş kapsamlı toplantılarda ele almayı istediklerini söyledi.
Prof. Dr. Biray: “ALATAM ile Türkoloji Alanındaki Araştırmalar İvme Kazanacak”
PAÜ bünyesinde Altay Toplulukları Dil ve Kültür Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (ALATAM) açılması konusunda YÖK’ten onay alındığını, kısa süre içinde Resmi Gazete’de yayınlanması ile bu merkez aracılığı ile Türkoloji çalışmalarının ivme kazanacağını belirten Prof. Dr. Nergis Biray, Türk dili araştırmalarına yönelik yapılacak çok şey olduğunu sözlerine ekledi. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ın araştırma merkezlerinin kurulması araştırma faaliyetlerinin bu merkezler aracılığı ile yapılmasına büyük önem verdiğini ifade eden Prof. Dr. Biray, sözlerini tamamlarken ALATAM’ın Üniversite bünyesine kazandırılmasında emeği geçen başta Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ olmak üzere bütün Üniversite Yönetimine teşekkürlerini iletti.
Haberle ilgili bağlantılar:
http://palitranews.az/news.php?id=125494
http://yeniazerbaycan.com/Sosial_e52498_az.html
http://www.qht.az/index.php?action=static_detail&static_id=3793