Bu Proje İle Her İş Yeri, Öğrenciler İçin Bir MYO Olacak
PAÜ ile DESİAD arasında, meslek yüksekokullarının mesleki eğitimlerinde, sanayinin rolünü arttırıcı iş birliğine yönelik “İşyeri Meslek Yüksekokulu Oluyor Projesi” geliştirme toplantısı, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Proje ile meslek yüksekokullarından mezun olacak öğrencilerin sanayideki istihdamının arttırması hedefleniyor.
Üniversite-sanayi iş birliği alanında önemli projeleri hayata geçiren ve daha önce yine Denizli Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DESİAD) ile Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik ve Teknoloji Fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerin, staj imkânı konusunda protokol imzalayan PAÜ Yönetimi, DESİAD ile yapılan çalışmaları bir adım ileriye taşıyor. Meslek yüksekokullarında öğrenim gören öğrencilerin, alanlarında edindikleri teorik bilgileri, sanayide uygulayarak “ara eleman değil aranan eleman” olmalarına katkı sağlayacak proje ile artık DESİAD üyesi her firma birer yüksekokul olacak. Öğrenciler, teorik bilgilerini bu firmalarda uygulamalarla pekiştirecek.
İşyeri Meslek Yüksekokulu Oluyor Projesi’nin geliştirme toplantısı, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın başkanlığında, PAÜ Rektörlüğü Yönetim Kurulu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Üç dönem teorik ve bir dönem de pratik eğitimin verildiği Honaz Meslek Yüksekokulu (Honaz MYO)’nun pilot meslek yüksekokulu seçildiği projenin toplantısına, DESİAD Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şenel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necip Atar, Honaz MYO Müdürü Prof. Dr. Hülya Kabakçı Karadeniz, Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Mustafa Onur Kaçaroğlu, PAÜ Üniversite-Sanayi İş Birliği Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. M. Ensar Yeşilyurt ile DESİAD yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Şenel: “Bu proje, bölge için bir farkındalık oluşturacaktır”
Toplantıda konuşma yapan DESİAD Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şenel, sanayinin ara eleman olarak nitelendirilen alanda ciddi bir istihdam açığının olduğuna dikkat çekerken mesleki unvanların, insanlar üzerindeki algısı konusunda da bir değişikliğe gidilmesi gerektiğini söyledi. Meslek yüksekokullarına olan talebin yükseltilmesinde bu algı değişiminin önemli rol oynayacağını ifade etti. Bu proje için PAÜ ve DESİAD olarak yoğun bir mesai harcadıklarını belirten Şenel, proje ile eğitimlerin, iş yerlerinde sürecek olmasının en büyük faydalarından biri olacağına dikkat çekti. Mesleki yeterlilik sorununun yalnızca Denizli’nin sorunu olmadığını ifade eden İbrahim Şenel, Ülkenin geneline yayılmış olan bu soruna çözüm noktasında bir fitil yakmış olacaklarını söyledi. Bu projenin, için bir farkındalık oluşturacağını dile getiren Şenel, Denizli’de böyle bir modele öncülük etmekten dolayı memnun olduklarını belirtti.
Rektör Kutluhan: “Ar-Ge, inovasyon ve patent geliştirmelerini bizler alt yaş gruplarına çekmiş olacağız.”
Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, içinde bulduğumuz bilişim ve dijital çağında YÖK’ün yeni projesi ile uygulama ağırlıklı eğitimlerin ön plana çıktığına değinirken, kalkınmanın arkasında üretimin, üretim ise geri planında Ar-Ge, inovasyon ve patentin bulunduğunu söyledi. Rektör Prof. Dr. Kutluhan: “Öğrenci, öğrenimini görürken, sanayiyi görsün. Sanayide görülen eksikliklere, bu aldığı eğitimlerle birleştirip, inovasyon ile yeni çözüm önerileri getirsin. Böylelikle Ar-Ge, inovasyon ve patent geliştirmelerini bizler alt yaş gruplarına çekmiş olacağız.” şeklinde konuştu.
Sözlerinin devamında, bu projenin Denizli’ye has bir proje olarak kalmayacağına ve Türkiye’nin farklı şehirlerinde, farklı üniversitelerinde uygulanması noktasında bir örnek teşkil edeceğine olan inancını paylaşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, projenin meyvelerinin önümüzdeki birkaç yıllık süreçte ancak alınabileceğini belirtti.
Prof. Dr. Karadeniz: “3+1 eğitim modeli ile mezun olan öğrencilerimizin %44’ü staj yaptıkları firmalardan iş teklifi aldı”
Konuşmaların ardından toplantı, Honaz MYO Müdürü Prof. Dr. Hülya Kabakçı Karadeniz’in Honaz MYO’ya ilişkin sunumu ile devam etti. Sunumunda, Honaz MYO’dan mezun öğrencilerin işe girişlerde 3+1 eğitim modelinin etkisini veriler aktaran Prof. Dr. Karadeniz, öğrencilerin yaklaşık %44’ünün staj yaptığı firmadan iş teklifi aldığını söyledi. Sunumunun devamında Honaz MYO’nun kurs olanaklarına değinen ve DESİAD ile yapılan görüşmeler doğrultusunda öğrenciler için İngilizce pratik kursları açtıklarını belirten Prof. Dr. Karadeniz, iş yeri eğitim modellerinin uyguladığı farklı ülkelerden örnekleri aktardı. AB’ye üye 28 ülkede yapılan bir çalışmada, iş başı eğitim modelinin, klasik staj anlayışına göre işgücü piyasasına katılımda daha iyi sonuçlar verdiğinin ortaya konulduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hülya Kabakçı Karadeniz, yine bu konuda yapılan başka bir bilimsel çalışmaya göre ise 3+1 eğitim modeli ile mezun olanların, ortalama ücretlerinin, diğer eğitim modellerinden mezun olanlara kıyasla %23,9 daha fazla ücret aldıklarını dile getirdi.
İşyeri Meslek Yüksekokulu Oluyor Projesi’nin geliştirme toplantısı, tarafların ileriye yönelik yapılacak çalışmalar konusunda görüş alışverişi ve önümüzdeki günlerde bir çalıştay düzenlenmesi kararı ile sona erdi.