7-14 Şubat Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası Etkinlikleri Düzenlendi

19.02.2025
PAÜ Hastanelerinde Çocuk Kardiyoloji Servisinde Doğuştan Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Etkinliğe Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çelik, PAÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tuğba Sarı, Çocuk Kardiyoloji ABD Başkanı Doç. Dr. Münevver Yılmaz, Dr. Öğretim Üyesi Eyüp Aslan, Öğretim Üyeleri, hayırsever iş insanı Saffet Girgin, çocuklar ve aileleri katıldı.

Etkinlikte konuşma yapan Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Münevver Yılmaz şunları ifade etti: “Doğumsal Kalp Hastalıkları doğumsal anomaliler arasında ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizde her yıl yaklaşık 15.000 bebek doğumsal kalp hastalığı ile doğmaktadır ve bu bebeklerin yüzde 25'i hayata tutunmak için herhangi bir girişim veya ameliyata ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle erken teşhis ve zamanında müdahale çok önemlidir. Bebekler, doğum sonrası yapılan fizik muayene ve pulse oksimetre taramalarıyla teşhis edilebilir. Günümüzde daha bebek doğmadan önce anne karnında yapılan fetal ekokardiyografi ile de tanı konulmaktadır. Ayrıca emerken yorulması, terlemesi ve hızlı nefes alıp vermesi, morarması, sık tekrarlayan akciğer enfeksiyonları ve büyüme geriliği olan çocukların ailelerinin, çocuk kardiyoloji merkezlerine başvurmaları da erken teşhiste önemlidir. Erken tanı koyulabilmesi ile tedavi şansı yakalayabilecek bebek sayısı giderek artmaktadır. Ancak tanının gecikmesi bazı bebeklerde tedaviyi olanaksız hale getirebilmektedir. Doğumsal kalp hastalıkları erken tanı ve zamanında yapılan tedavi ile büyük oranda düzeltilebilmektedir. Bu etkinlikle amacımız doğumsal kalp hastalığı ve sonuçları hakkında farkındalık yaratmak, toplumsal bilinci artırmak ve çocuklarımızın kalplerinin sağlığına kavuşmasına destek olmaktır. Erken tanı ve tedavi ile tüm bebekler tamamen sağlıklı bir hayat sürsün.”

PAÜ Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Kurucusu Prof. Dr. Dolunay Gürses: “Bu etkinlikle çocuklarımızı kalp hastalıklarından korumak, erken tanı ve tedavi olanağı sağlamak amacıyla farkındalık yaratmak istiyoruz.” şeklinde konuşarak “Farkında olalım sağlıklı kalalım’’ sloganı ile konuşmasını sonlandırdı. Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tuğba Sarı ise yaptığı konuşmada erken teşhisin önemini vurguladı.

Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çelik yaptığı konuşmada: “Etkinliğin temel amacı, doğumsal kalp hastalıkları farkındalığını arttırmak erken tanı ve tedavi ile birçok bebeğin sağlıklı bir yaşam sürmesine destek olmaktır. Çocuklarımızın kalplerini korumak onların sağlıklı bir geleceğe sahip olmasını sağlamak hepimizin ortak sorumluluğudur.” dedi.

Etkinlik, çocukların söyledikleri şarkılar ve okunan şiirlerin ardından toplu fotoğraf çekimi ve çocuklara verilen hediyelerle sona erdi.

İlgili Haberler