“100. Yılında Cumhuriyet ve Kazanımları” İİBF’de Konuşuldu

10.11.2023

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF)’nde “100.Yılında Cumhuriyet ve Kazanımları” konulu konferans Prof. Dr. Umut Karabulut tarafından verildi.

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü (ÇEEİ) tarafından düzenlenen etkinliğe; İİBF Dekan Yardımcı Prof. Dr. Abdulvahap Özcan, ÇEEİ Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karadeniz, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Konferansta, PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umut Karabulut tarafından “100. Yılında Cumhuriyet ve Kazanımları” konulu konferans sunumu gerçekleştirildi. Prof. Dr. Karabulut sunumunda; cumhuriyetin ilanına zemin hazırlayan gelişmeleri ve cumhuriyet öncesi dönemi ele aldıktan sonra cumhuriyet fikrinin M. Kemal Atatürk ve yakın arkadaş çevresinde ortaya çıkış sürecini anlattı. Konferansta, cumhuriyetin ne anlama geldiğini, cumhuriyetin gelişmesi ve etkinliğinin devamı için gerekli koşulların neler olduğu üzerinde duruldu.

Prof. Dr. Karabulut: “Atatürk'ün düşünce yapısında gördüğümüz temel hedef, Türk milletinin muasır (çağdaş) medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmasıdır. Bu ülküye aşama aşama ulaşılmıştır. Önce bağımsızlık kazanılmıştır. Bağımsızlık Savaşı gerçekleştirilirken imparatorluk yapısından ve monarşiden de vazgeçilmiştir. 28 Ocak 1920 tarihinde son Osmanlı Mebuslar Meclisi’nde kabul edilen Misak-ı Milli Kararları, Türkiye'nin imparatorluk yapısından vazgeçtiğini ve bir ulus-devlet olma idealini yansıtır. Aynı şekilde, Millî Mücadele Dönemi'nde alınan “ulusal egemenlik” ilkesi doğrultusundaki kararlar da monarşiden vazgeçileceğinin kanıtlarıdır. Çağa uygun olan, ulus devlet modelinde örgütlenmiş bir cumhuriyettir. Türk ulusu ve Mustafa Kemal Atatürk, bu hedeflere Millî Mücadele'nin sonunda ulaştıktan sonra, çağdaşlaşma için gerekli olan ve Cumhuriyet rejimini destekleyici diğer devrimlere koyulmuşlardır. ‘Muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma’ hedefi için, Atatürk döneminde yapılan tüm devrimler, cumhuriyet rejimini; demokrasi ve laiklik ilkeleri ile desteklemiştir.” Prof. Dr. Karabulut, dünya ülkelerinden cumhuriyet rejimi örnekleri verdiği konuşmasında yaşanan rejim değişikliği ile birlikte ülkenin kazanımlarının neler olduğunu anlattı. Prof. Dr. Karabulut konuşmasında ayrıca, cumhuriyetin korunması için gençlere düşen görevler üzerine vurgu yaptı.

Konferans, soru cevap bölümünün ardından Prof. Dr. Umut Karabulut’a teşekkür belgesi takdim edilmesi ile son buldu.

İlgili Haberler