Turizm Fakültesi’nde “Türk Mutfağının Sürdürülebilirliği Açısından Atık Yönetimi” Konulu Bir Konferans Düzenlendi

24.05.2025
Türk Mutfağı Haftası Kapsamında Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Türk Mutfak Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Gastronomi Topluluğu iş birliğiyle “Türk Mutfağının Sürdürülebilirliği Açısından Atık Yönetimi” konulu konferans düzenlendi.

22 Mayıs Perşembe günü Turizm Fakültesi Laodikya Konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İnel, Turizm Fakültesi akademik ve idari personeli ile birlikte fakülte öğrencileri katıldı. 

Etkinlik, Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet inel’in Türk Mutfağı ve atık yönetimi ile ilgili gerçekleştirdiği konuşma ile başladı. Etkinlikte Türk Mutfak Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nurten Çekal tarafından sürdürülebilirlik kavramı, atık yönetimi ve mutfaklarda gıda israfını önleme konusunda önemli bilgiler aktarıldı. Ardından Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencilerinden Eren Balcı, Şeyda Rana Uçma ve Neslihan Bağlar, sebze ve meyve atıkları, tahıl atıkları ve hayvansal gıda atıklarının mutfaklarda değerlendirilme yöntemlerini Türk mutfağından örnekler vererek açıkladılar.

Konferans kapsamında Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi İsmail Ertopçu ise topluluk öğrencileri ile birlikte başta ekmek olmak üzere gıda atıklarından ürettikleri Ekmek Köftesi, Tarhana Çorbası, Papara, Ekmek Tatlısı, Şam Tatlısı ve Beze (İçi Boş) ürünlerini tanıttı. Konferans sunumları tamamlandıktan sonra gıda atıklarından üretilen Türk Mutfağına özgü yiyeceklerin tadımı etkinliği gerçekleştirildi. 

 

İlgili Haberler