I.Ulusal Mantık Sempozyumu PAÜ Ev Sahipliğinde Gerçekleştiriliyor
13-14 Kasım tarihlerinde Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek I. Ulusal Mantık Sempozyumu açılış töreni Rektör Prof. Dr. Mahmud Güngör’ün katılımı ile yapıldı.
İstanbul Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Mantık Araştırmaları Derneği ve Pamukkale Üniversitesi iş birliğinde PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen sempozyumun açılış programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
Açılış konuşmaları ile devam eden programda ilk konuşmayı PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Sarı gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Sarı: “Bugün burada mantığın evrensel dilini bir kez daha bir araya getirerek düşüncenin sınırlarını zorlayacağımız bir etkinliğe başlıyoruz.”
Prof. Dr. Sarı konuşmasında şunları ifade etti: “Bu anlamlı etkinliğin gerçekleştirilmesinde başta Rektörümüz Prof. Dr. Mahmud Güngör, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Turan Kaçar ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Yasemin Beyazıt olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bugün burada mantığın evrensel dilini bir kez daha bir araya getirerek düşüncenin sınırlarını zorlayacağımız bir etkinliğe başlıyoruz. Mantığın güncel sorunlara nasıl ışık tuttuğundan yapay zekaya ve toplumsal karar alma süreçlerine kadar uzanan oturumlarımızın zihinler arası bir bakış açısı sunarak hepimize yeni ufuklar açacağı ve ilham vereceği kanaatindeyim. Sözlerime son verirken sempozyumun verimli geçmesini diliyor ve hepinizi en içten duygularımla selamlıyorum.”
Dekan Beyazıt: “Ev sahibi olduğumuz sempozyum felsefe dünyası ile mantık camiasının hem akademik kültürüne hem de düşünsel birikime, hafızasına önemli katkılar sağlayacaktır.”
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Beyazıt yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “Üniversiteler toplumların kalbidir. Toplumun geleceğine yön verecek başlıca birimidir. Bilginin üretildiği, üretilen bilginin yeni nesillere aktarıldığı, toplumsal sorunların tespit edilip çözümler arandığı, kültür ve düşüncenin zenginleştirildiği, farklı düşüncelerin, kültürlerin ve değerlerin ifade edilip tartışılabildiği ve eleştirel bakış açısının yaygınlaşmasını sağlayan kurumlardır. Bugün, sınırsız bilgi bombardımanına maruz kaldığımız; doğru ile yanlışın, hakikat ile yanılsamanın birbirine karıştığı bir çağda yaşıyoruz. İşte bu yüzden, mantık yalnızca teorik bir disiplin değil, aynı zamanda entelektüel bir sorumluluktur. “Bilmek değerlidir; fakat asıl değerli olan, bilgiye ulaşma yollarını, bilgi üretme biçimlerini ve doğruyu yanlıştan nasıl ayıracağımızı bilmektir ve bunları yapabilen inisiyatif alabilmeyi başaran zihinler yetiştirebilmektir. İşte insan zihninin düşünme disiplini olan mantık ilmi de tam da bu ayrımın merkezinde insanlığa hizmet sunan bir ilim alanı olarak gündemimizde yer almaktadır. Sempozyumumuz bilimsel ve akademik alanda da pek çok katkı sağlayacaktır. Mantık Araştırmaları Derneği ile birlikte düzenlediğimiz sempozyumumuzda katılımcılarının yoğun olarak gençlerden oluşması dikkat çekicidir. Mantık sempozyumumuzun çok değerli çıktılar üreteceğine inanıyorum. Burada sunulacak her bildiri, yapılacak her tartışma, felsefe dünyası ile mantık camiasının hem akademik kültürüne hem de düşünsel birikime, hafızasına önemli katkılar sağlayacaktır. Dilerim ki bu sempozyum, yalnızca zihinlerimizi değil; ufkumuzu da genişleten, yeni sorular doğuran ve düşünmeyi yeniden kıymetli kılan bir buluşma, fikir şöleni olsun. Katılımlarınız için siz değerli misafirlerimize de teşekkür ediyor, verimli ve ilham verici bir sempozyum olmasını temenni ediyorum. En derin saygı ve hürmetlerimle…”
Dernek Başkanı İnönü: “Amacımız Türkiye’de mantık çalışmalarını geliştirmek ve daha geniş kitlelere yaymak.”
Mantık Araştırmaları Derneği Başkanı, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahbube Nazlı İnönü yaptığı konuşmada şunları aktardı: “Mantık Araştırmaları Derneği bu yıl kurulan çok yeni bir dernek olup kurucuları ağırlıklı olarak İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü Mantık Anabilim Dalı Üyelerinden oluşmaktadır. Amacımız Türkiye’de mantık çalışmalarını geliştirmek ve daha geniş kitlelere yaymak. Uluslararası Charles Sanders Peirce Kongresi: Peirce İstanbul’da adını verdiğimiz İlk etkinliğimizi 23-24 Ekim tarihlerinde İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirdik. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz etkinliğimiz ise derneğimizin ikinci etkinliği olacak. Bu sempozyumun düzenlenmesini sağlayan Pamukkale Üniversitesi’ne ve sempozyumda emeği geçen tüm hocalarımız ve öğrencilerimize teşekkürlerimi sunarım. Sempozyumun başarı ile geçmesini diler hepinizi saygı ile selamlarım.”
Rektör Güngör: “Mantık doğruyu aramaktır. Mantık anlamın izini sürmektir.”
Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmud Güngör yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bana bu sempozyum intikal ettiğinde çok heyecanlanmıştım. Mantık, insanın hakikate yürüyüşünde aklın terazisi, zihnin pusulası, düşüncenin en sağlam dayanağı olarak bilinmektedir. Varlığı anlamak, bilgi düzenlemek ve doğruya ulaşmak için yüzyıllardır kullanılan en güçlü yöntem olarak bilinir. Asırlar önce de Aristoteles’in de ifade ettiği üzere ‘aklı en iyi kullanan hakikate en yakın olandır’ diyerek düşüncenin erdemini vurgulamış, İbni Sina ise ‘akıl insana verilmiştir ki hakikate erişsin’ sözleri ile ilmin nihai gayesini göstermiştir. Farabi ise mantığı, zihni her türlü yanlıştan koruyan bir alet olarak tanımlamıştır. Bu sözler bilginin sadece bir birikim değil aynı zamandan istikamet işi olduğunu bize hatırlatmaktadır. Bilgiyi yönlendiren güç akıldır. Aklı istikamet üzerinde tutan ise mantıktır. Romalı düşünür Cicero ‘doğru düşünce olmadan hiçbir erdem yerleşmez’ diyordu. Bugün dünyayı şekillendiren modern bilim de aynı çizgiyi korumaya devam ediyor. Her çağda her toplumda mantık hür iradenin, doğru hükmün ve sağlam kararın temeli olmuştur. Bilgi çağının karmaşasında hızın yüzeyselliği, sosyal medyanın etkileri, doğruluğu sorgulanmamış bilginin dolaşımı derin düşünmeyi zorlaştırıyor. Böyle bir ortamda mantık eğitimi bireyi yanıltıcı bilgiye, manipülasyona ve zihinsel karmaşaya karşı koruyan ana zırh konumundadır. Bizler; aklı irfanla, mantığı hikmetle, bilgiyi adaletle tamamlama gayretini dünyaya örnek olarak gösteren kadim bir medeniyetin çocuklarıyız. Mantık hakikatin tarafını tutmaktır. Mantık doğruyu aramaktır. Mantık anlamın izini sürmektir. Biz Pamukkale Üniversitesi olarak bizim hedefimiz bilgiyi sadece aktaran değil, analiz eden, sorgulayan, tutarlı düşünen ve hakikate talip olan bir gençlik yetiştirmektir. Bu sempozyum hem akademik bir paylaşım ortamı hem de fikri olgunlaşma zemini olacaktır. Bu etkinliğin düzenlenmesinde katkı sağlayan herkese teşekkür ediyor, ülkemize, üniversitemize, bilim dünyasına ve gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum.”
Açılış konuşmalarının ardından program İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu’nun “Mantık ile Matematik: Konu, Yüklem ve Kanıt Açısından Karışık Bilimler” başlıklı sunumu ile devam etti.
Konuşmasının sonunda Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu’na katkı ve katılımlarından dolayı Rektör Prof. Dr. Mahmud Güngör teşekkür belgesi ve şilt takdiminde bulundu. Rektör Prof. Dr. Güngör ayrıca sempozyumun düzenlenmesinde iş birliği yapılan Mantık Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mahbube Nazlı İnönü ile Derneğin Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Özkan’a teşekkür belgelerini ve şilt takdim etti.
İki gün sürecek sempozyum programına ve detaylı bilgiye https://sempozyum.mantik.tr/ ve https://www.pau.edu.tr/itbf/pl/etkinlikTakvimi/i-ulusal-mantik-sempozyumu linkleri üzerinden ulaşabilirsiniz.