DSBMYO’da “Banka Hesaplarının Maddi Menfaat Karşılığında Üçüncü Kişilere Kullandırılması” Adlı Eğitim Etkinliği Yapıldı
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Denizli Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda (DSBMYO) öğrencilerin bilinçlendirilmesine yönelik önemli bir söyleşi ve eğitim etkinliği gerçekleştirildi.
“Banka Hesaplarının Maddi Menfaat Karşılığında Üçüncü Kişilere Kullandırılması” başlığıyla düzenlenen etkinliğe, Cumhuriyet Savcıları Muharrem Mert Tornacı ve Meryem Oruç Demir konuk oldu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Adalet Bakanlığı iş birliği kapsamında gerçekleştirilen söyleşide, son yıllarda artış gösteren dijital dolandırıcılık yöntemleri kapsamlı bir şekilde ele alındı. Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Soruşturma Bürosu’nda görevli savcılar, sanal ortamlarda karşılaşılabilecek dolandırıcılık türlerine dikkat çekerek öğrencileri bilinçlendirdi. Savcılar, konuyu bir olayın başından sonuna kadar nasıl ilerlediğini gösterecek biçimde, kronolojik bir akışla aktardı. Paylaşımlarda; banka hesaplarının maddi menfaat karşılığında üçüncü kişilere kullandırılması, farklı kişiler adına çok sayıda hesap açılarak bu hesapların kiralanması gibi yöntemlerin ciddi hukuki sonuçlar doğurduğu vurgulandı.
Etkinlikte ayrıca sahte web siteleri üzerinden verilen ilanlar, yasa dışı bahis suçuna ilişkin soruşturmalar, sosyal medya hesaplarının ele geçirilmesi ve bilinmeyen bağlantılara tıklanması sonucu ortaya çıkan dolandırıcılık vakaları örneklerle açıklandı. Bunun yanı sıra, sahte yatırım şirketleri aracılığıyla yüksek kazanç vaadi, sahte mesajlaşma yoluyla tehdit ve şantaj, arabulucu gibi davranarak gerçekleştirilen dolandırıcılık girişimleri ile burs verme vaadiyle oluşturulan sahte sayfalar da ele alınan başlıca konular arasında yer aldı.
Öğrencilere ayrıca e-Devlet üzerinden mevduat hesap sorgulama, mobil hat sorgulama ve adlarına şirket açılıp açılmadığını gösteren ortak/yetkili sorgulama ekranlarının nasıl kullanılacağı anlatıldı. Bu kapsamda bireylerin, kendi adlarına açılmış banka hesaplarını ve mobil hatlarını düzenli olarak kontrol etmelerinin büyük önem taşıdığı ifade edildi.
Söyleşinin sonunda öğrenciler, merak ettikleri soruları doğrudan savcılara yöneltme fırsatı buldu. Etkinlik, katkılarından dolayı konuk savcılara MYO Müdürü Prof. Dr. Tülay Metin ve etkinliğe ev sahipliği yapan Dış Ticaret Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahar Türk tarafından teşekkür belgesi takdim edilmesiyle sona erdi.