Tarım TV’ye Konuk Olan Rektör Kutluhan PAÜ’yü Anlattı
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan Tarım TV’de yayınlanan İsmail Yolcu’nun sunduğu Yeşil Yakalılar programına konuk oldu.
Konuşmasının başında Pamukkale Üniversitesi’nin genel yapısı ve eğitim-araştırma alanlarındaki öncelikleri hakkında kısa bir bilgi veren Rektör Kutluhan, Denizli’nin turizm hem şehri hem sanayi şehri hem tarihi antik kentleriyle ön plana çıkan bir kent olduğunu ve bu anlamda Pamukkale Üniversitesi’nin avantajlarını olduğunun altını çizdi. Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan sözlerine şöyle devam etti: “En önemli vazgeçilmez yönlerinden bir tanesi Laodikeia Antik Kenti’nde ortaya çıkan delillerle 8 bin yıl öncesine gidildiğinde tarımla uğraşan bir şehir. Dolaysıyla Pamukkale Üniversitesi de tarımla uğraşan bir üniversite. 19 fakültemiz var. Bu 19 fakülteden 19.’su Ziraat Fakültemiz bize nasip oldu.”
Rektör Kutluhan: “Ziraat Fakültesi öğrencilerimizin hepsi sahada”
PAÜ’de yeni kurulan Ziraat Fakültesi’ni anlatan Rektör Kutluhan: “Ziraat Fakültemiz Çivril ilçemizde olmasına rağmen yüzde 100 doluluğa iki yıldır kavuştu, bu önemli. Şu andaki öğrenci anketlerimizde de gelen öğrencilerimiz çok mutlular. Bunu daha önce sizinle başka programlarda görüşmüştük. Bizim en önemli farkımız eğitim modelinde. Eğitim modeli iki türlü birbirini destekleyen model. Biri teorik olarak beyinde pratik yaptırmak, diğeri uygulamalı eğitim, bizzat sahada mesleki eğitim. Biz bu öğrencilerimize bunu sağlıyoruz. Ziraat Fakültemizin alt yapısı da oldukça güçlü. Üç tane laboratuvarımız var. Çünkü Ziraat Fakültemiz olmadan önce Uygulamalı Bilimler Fakültemizde Organik Tarım İşletmeciliği bölümümüz vardı. Tavas Meslek Yüksekokulumuzda Organik Tarım bölümümüz var. Dolayısıyla zamanında buralara da laboratuvarlar yapılmış, bunlara eklemeler yaptık. Toprak laboratuvarımız var, bir meyve analiz laboratuvarımız var, bir de hastalıkları tespit ve tedavisi için laboratuvarımız var. Ziraat Fakültesi öğrencilerimizin hepsi sahada. Bizim orada Tarım Bakanlığıyla artık iletişime geçme zamanımız geldi. Çünkü alt yapıyla çok uğraştık. Bizim Çal ilçesi üzüm cenneti diyebiliriz. Çünkü susuz tarımla yetişen bu üzümler hem glikoz oranları hem tat anlamında çok farklı olduğu için çok değişik alanlarda kullanılıyor ve dünyanın her yerinden buraya alıcılar geliyor. Ama bunun orijinali nedir diye sorduğumuzda tarihi kayıtlarda ‘Çal Karası’ diye bir üzüm çıkıyor karşımıza. İşte bizim üzümcü hocamız ‘Çal Karası’nın birçok çeşidini şu anda tespit etti ve bu tespit ettiği çeşitlerden orijinal, yine günümüz şartlarında yapacak. ‘Çal Karası’nı yetiştirmeye başladık. Biz akademik açılışlarda Ziraat Fakültesi öğrencilerimizden tarlacı olanlara çapa hediye ediyoruz. Bahçeci olanlara da budama makası hediye ediyoruz. Diyoruz ki bakın sizin hayatınız bu. Buradan büyük bir mesaj alıyor çocuklar. Mesela geçen yıl 100. yıl etkinlikleri yapıldı. Bu gençlerimiz fidan yetiştirmeyi öğrendiler, fidanlarını yetiştirdiler. 100 dekar alanda 100 çeşit meyve koleksiyon bahçesinin temellerini bu öğrencilerimiz attı.”
Rektör Kutluhan: “Üniversitemiz bünyesinde tarla balıkçılığı denemelerini yapıyoruz”
Konuşmasının devamında Pamukkale Üniversitesi’nde tarım, doğa ve çevre ile ilgili üretilen projelerden söz eden Rektör Kutluhan, “bizim Ziraat Mühendisliği dışında mühendislik tarafımızda da yapılan projeler var, tekstil özellikle. Bu da, Denizli’nin en önemli sorunlarından biri aslında. Tekstil kenti diyoruz ama tekstil boyama işlemi için iki yılda, bir Akdeniz kadar suyun harcandığı söyleniyor. En büyük su sarfiyatının da boyama atölyelerinde olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla iki çeşit yöntem var burada. Bir tanesi pamuğun kendisi boyalı olsun işte mavi pamuk olsun, turuncu pamuk olsun bu çalışmalar bir taraftan devam ediyor. Bir taraftan da kuru boya nasıl yapılır çalışmaları devam ediyor.” Pamukkale Üniversitesi bünyesinde tarla balıkçılığı alanında yapılan araştırma ve uygulama çalışmalardan bahseden Rektör Kutluhan, “tarla balıkçılığı aslında belki balıkçılığın en basiti, en kolay yöntemlerinden biri. Çünkü biliyorsunuz bu tarla balıkçılığın en çok sazan balığı, sazanın da üremesi çok kolay hem büyümesi çok kolay hem de kendi besinini kendi bulan bir balık. Dolayısıyla bunun da denemelerini yapıyoruz. Bu konuda da bölgemize, şehrimize bir katkımız olacak.”
“YÖK’ün kriterlerine göre en yeşil kampüse sahip üniversitelerden bir tanesi PAÜ”
PAÜ öğrencilerinin TEKNOFEST yarışmalarında önemli başarılar elde ettiğine değinen Rektör Prof. Dr. Kutluhan, PAÜ’nün başarı elde ettiği tarım, doğa ve çevre ile ilgili projeleri şöyle anlattı: “Algan Çok Yönlü Çay Makinesi (Teknofest 2020 “Tarım Teknolojileri Yarışması” Türkiye İkincisi), Nanokatkılı Biyopolimer Yangın Söndürücü Toplar (ISIF - Uluslararası Buluş Fuarı 2023 Gümüş Madalya), M+RT1.1 Afetzedeleri Arama Aracı (Havada, karada, suda) (Teknofest 2022 “İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması” Afet kategorisi Türkiye Birincisi), Yangın Söndürme Roketi (Teknofest 2022 “İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması” Afet Yönetimi kategorisi En İyi Sunum Ödülü) gibi PAÜ takımlarımızın çok güzel çalışmaları var. Mesela yangın söndürme topları. Yani orman yangını sanki böyle savaşmış gibi düşünün yangın alanına top mermileri gönderiliyor ve toplar patladıkça orada yangınlar sönüyor. Yine bir başka proje yangın söndürme roketleri. Şimdi bu yıl Denizli’de bir yangın oldu Karcı Dağı’nda çok uzun sürdü. Çünkü ulaşılamıyordu. Hem benim aklıma bunlar geldi. Oraya bir roket göndersek veya yangın topları göndersek. Bunlar çevre için çok önemli. Bir de bizim güzel bir proje var. Tarımla uğraştığımız için bir çiftçinin tarla veya bahçenin büyük problemlerinden biri yabani ot. Yabani ot büyüyünce çiftçiye çalışma zamanın geldi haberini veriyor. Yabani ot sensörlü robot üretmişler öğrencilerimiz, bunlar ödüllü. Onunla yabani otları topluyoruz mesela. Ayrıca bizim Üniversitemiz YÖK’ün kriterlerine göre en yeşil kampüse sahip üniversitelerden bir tanesi. Ya birinciyiz ya ikinciyiz. İkincisi ‘Sıfır Atık’ projesi ile de daha temiz daha sürdürülebilir bir çevre ve artı enerji anlamında KABEV projemiz var. Kamu Binalarının Verimlilik Enerji Projesi. Bu proje ile 4 tane otoparkımızın üzerine güneş enerji sistemi kondu. İki tane Fakültemizin üstüne de güneş enerjisi sistemi kondu. Yine 4 binamız tamamen elden geçirilerek izolasyon, ısınma daha verimli hale getirildi.” Pamukkale Üniversitesi doğa ve çevre alanında yürüttüğü çalışmalara da değinen Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, PAÜ’nün öğrenci kulüpleri anlamında Türkiye’de 12. sırada yer aldığının altını çizdi. “Çevreye duyarlı kulüplerimiz de var. Geçen bu kulüplerle toplandık. Dedik ki, Üniversitemiz izmaritten nasıl kurtulur. Sigara alanlarımız var biliyorsunuz ama bu sigara alanları da dahil olmak üzere orada çöp kutularımız var, kül tablalarımız var onlar da olmasına rağmen yine izmarit problemimiz var. Dolaysıyla öğrencilerle biz ne yapalım dedik. Bir yarışma yapalım dedik “Sigarayı Bırak, Çevreni Temiz Tut” bu güzel bir yarışma, ödüllü bir yarışma.”
Rektör Kutluhan: “Üniversitelerin aynı zamanda üretim yapmasını da istiyorum”
Son olarak, konuk olduğu program vesilesiyle Yeşil Yakalılar konusundan haberdar olduğunu ifade eden Rektör Kutluhan: “Biz de o konuda çalışmaya başladık. Yeşil Yakalılar öğrenci topluluğu bir değil hatta birkaç tane olabilir. Biliyorsunuz Üniversitemiz çok büyük, hem merkezi iki tane yerleşkemiz var hem de Çivril gibi iki tane fakültesi olan ilçemiz var. Dolayısıyla bu topluluklar birkaç tane olabilir. Biz de olmasını destekleyeceğiz. Yeşil Yakalılar konusu bence şu anda başlangıç aşamasında. Bu çok güzel bir başlangıç. Bu konunun Tarım Bakanlığıyla koordine edilmesini istiyoruz. Tarım Bakanlığımızın her ilde ve ilçede eli ayağı var. Dolaysıyla merkezi bir sistemde Pamukkale Üniversitesi’nin ne tür çalışmalar yaptığını Tarım Bakanlığı bilmesi lazım. Bizim yarın üreteceğimiz ürünlerin de pazarlaması için, AR-GE için, gelişim için örnek ürünler yapıyoruz ama ben üniversitelerin aynı zamanda üretim yapmasını da istiyorum. Yani her fakülte döner sermayesini kendisi üretse. Biraz önce tarla balıkçılığı dediğimizde ben gururla şunu söyleyebilmeliyim ‘bizim Ziraat Fakültemizin tarla balıkçılığına kârı şu olmuş, kârını şuraya eğitime harcamış’. İşte bunların merkezi bir sistemle kontrolü olursa çok büyük fayda olacağına inanıyorum.” şeklinde konuşmasını tamamladı.
Programın tamamını izlemek için: https://www.tarimtv.gov.tr/tr/video-detay/tarim-orman-yesil-yakalilar-5-bolum-19782