Rektör Kutluhan’dan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı

22.04.2024

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 104’üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı.

“Bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin kuruluşunun ve milli egemenliğimizin tüm dünyaya ilan edilişinin 104. yıl dönümünü büyük bir coşkuyla kutlamanın sevinci içerisindeyiz. 23 Nisan 1920, Cumhuriyeti’mizin olmazsa olmazı konumundaki demokrasimizin de temellerinin atıldığı bir tarihtir. Çünkü esaret altına alınmak istenen bir millet, milli egemenliğe giden yolda, birlik, beraberlik, azim ve kararlılık ile eşine az rastlanır bir örnek olarak adını tarihe altın harflerle yazdırmıştır. Bu yolda yüce meclisimiz, ülkenin içinde bulunduğu olumsuz şartlara rağmen, milletten aldığı güçle İstiklâl Mücadelesini başarıyla sonuçlandırmış, ezelden beri hür yaşayan milletimizin, ebediyete kadar hür yaşayacağını bir kez daha kanıtlamıştır.

23 Nisan 1920, sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışı değil; aynı zamanda halkın yönetime tam anlamıyla hâkim olmasının ilk günü olması nedeniyle “ulusal egemenlik” bakımından da önem arz etmektedir. TBMM’nin ilk Başkanı ve Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün "Hâkimiyet bilâ kaydü şart milletindir” ifadesi, millet egemenliğine dayanan bir demokrasi anlayışının temelini atmıştır. O, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza verdiği önem ve onlara duyduğu güvenin göstergesi olarak da bugünü tüm dünya çocuklarına armağan etmiştir. Nitekim; “Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunu düşünerek, ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.” diyen Atatürk, çocuklarımızın ne kadar önemli olduğunu bu veciz sözle bir kez daha hepimize hatırlatmıştır. Çocuklarımızın edindikleri bilgi, birikim ve yüreklerinde taşıdıkları umutlar, ülkemizin geleceği adına bizlere güç vermektedir. Çocuklarımızın umutlarını diri tutmalarında, milli ve manevi değerlerine bağlı, ileri görüş sahibi bireyler olarak yetiştirilmelerinde hepimize önemli görevler düşmektedir. Bu sorumluluk aynı zamanda vatanımızı kanı ve canı pahasına koruyan kahraman ecdadımıza, şehitlerimize ve gazilerimize de birer minnet borcudur.

Tam bağımsızlığımızın ve ulusal egemenliğimizin sarsılmaz ifadesi olan yüce meclisimizin açılış gününün, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız ile tüm dünya çocuklarına bir bayram olarak armağan edilmiş olması, bugünü daha anlamlı hale getirmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle; başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, ebediyete intikal eden Türkiye Büyük Millet Meclisi mensuplarını, millî mücadelemizin kazanılmasında canlarını ortaya koyan kahraman ecdadımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyor, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın tüm dünya çocuklarına ve bütün insanlığa barış, refah ve huzur getirmesini diliyorum. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’mız kutlu olsun! Selam ve saygılarımla...”

İlgili Haberler