Prof. Dr. Kısaç, Etkin Okumanın İpuçlarını Paylaştı

06.04.2021

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi, 57. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında PAÜ Rektör Yardımcısı ve Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kısaç'ın konuk olduğu "Etkin Okuma" konulu bir e-Söyleşi gerçekleştirdi. Prof. Dr. Kısaç, etkin okumanın temelinin çok okumaktan geçtiğinin altını çizdi.

PAÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphaneleri, 57. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında dijital platformda bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşinin konuşmacısı olan PAÜ Rektör Yardımcısı ve Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kısaç etkin okuma konusunda yapılması gerekenlere değindi.

“Etkin okuma için gerekli olan hızlı okumanın temeli çok okumaktan geçer”

Konuşmasının başında etkin okumanın ne anlama geldiğine değinen Prof. Dr. İbrahim Kısaç, hızlı okuma ve okuduğunu hızlı anlamanın etkin okuma demek olduğunu ifade etti. Etkin okumanın temel noktalardan birisinin hızlı okuma olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kısaç, okuma hızının kişinin okuduğunu anlaması ve daha sonra hatırlamasında etkili olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. İbrahim Kısaç: “Yavaş okurken dikkatimiz daha çok dağılır. Hızlı okurken ise daha fazla konu üzerinde odaklanırız. Bu nedenle hızlı okuma, özellikle etkin okuma açısında önemli bir noktadır. Tüm bunların temelinde hızlı okuma yetisini nasıl kazanabiliriz? Bu konuda elbette bir takım teknikler ve kurslar var. Fakat bunlarda ortak olan nokta, hızlı okumanın temeli çok okumaktan geçer. Çünkü kelimeler bir semboldür. Okuma hızı, sembolleri tanımak ile bağlantılıdır. Bu nedenle kişi ne kadar çok kelime bilirse o kadar çok hızlı okur.”

“Paragrafın ilk cümleleri, genelinin anlaşılması açısından son derece önemlidir”

Konuşmasının devamında etkin okumada önemli olan bazı ipuçlarına değinen Prof. Dr. İbrahim Kısaç, her paragrafın ilk cümlesinde o paragrafın ana fikrinin yer aldığını hatırlattı. Bu nedenle paragrafın ilk cümlelerinin anlaşılmasının, paragrafın geri kalan kısmının anlaşılması açısından son derece önemli olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Kısaç: “Bu evrensel bir kuraldır. Hemen hemen bütün dillerde bir paragrafta ilk cümle genellikle paragrafın ana fikridir. Bu hızlı okumada bir ipucudur.” dedi.

Okunulan bir metindeki şekiller ve tabloların o metin ile ilgili özet bilgiler içerdiğini hatırlatan Prof. Dr. Kısaç, bu şekil ve tablolara bakılarak da metin ile ilgili bir fikir edinilebileceğini dile getirdi. Bunun da hızlı ve etkin okumada diğer bir ipucu olduğunu belirtti. Metinlerde yer alan özet kısımlarının o metni anlama ve daha etkin okuma konusunda okuyucuya büyük faydalar sağladığına değinen Prof. Dr. İbrahim Kısaç, uluslararası ve ulusal literatürde yer alan bir takım tekniklerle de yine etkin ve hızlı okumanın kazanılabileceğini söyledi. 

Okuduğunu anlama konusunda bir takım bilimsel çalışmalar yapıldığına değinen Prof. Dr. İbrahim Kısaç, Ülkemizde lise ve üniversite öğrencilerine yönelik yapılan bir çalışmadan elde edilen sonuçları paylaştı. Öğrencilere kısa bir metin verildiğini ve verilen bu metne başlık belirlemeleri istendiğini söyleyen Prof. Dr. Kısaç, çalışmanın sonucunda lise öğrencilerinin yaklaşık yüzde 47’si, üniversite öğrencilerinin ise yaklaşık yüzde 17’sinin okuduğu metne uygun başlığı koyamadıklarına dikkat çekti. Bu durumun ise az okumanın bir sonucu olduğunu söyledi. Sözlerinin sonunda Prof. Dr. İbrahim Kısaç, kelime dağarcığının geniş olmasının hızlı okuma açısından önemine vurgu yaptı.

 

İlgili Haberler