PAÜ’lü Öğrenciler, Kampüsteki Can Dostlarımızın Koruyucu Meleği Olacak

05.04.2022

4 Nisan Sokak Hayvanları Günü’nde Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ile Denizli Büyükşehir Belediyesi sokak hayvanları için önemli bir iş birliğine imza attı. “Can Dostlarımız, PAÜ'lü Gençler ve Büyükşehirle El Ele” isimli protokol, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ve Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan tarafından imzalandı.

Protokol törenine, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ve Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın yanı sıra Rektör Yardımcıları; Prof. Dr. Necip Atar ve Prof. Dr. İbrahim Kısaç, Denizli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ramazan Değirmenci, dekanlar, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Rektör Kutluhan: “Onların verdiği sevgiyi fark ettiyseniz, daha sonra onlardan vazgeçme şansınız yok”

Törende konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, göreve geldiği ilk günden itibaren kampüste yaşayan sokak hayvanları ile yakından ilgilendiğini hatırlatırken, kendisinin de bir zamanlar evinde bir kediyi sahiplendiğini söyledi. Bir hayvanı sahiplenmenin insanın hayatındaki değişimini kendi hayatından örnek vererek aktaran Rektör Prof. Dr. Kutluhan şunları söyledi: “Evinizde sahiplendiğiniz bir can, insanın tüm yorgunluğunu alıyor. Bir hayvanı sahiplenmek çok güzel bir duygu. Tabi sokağa çıkmak istiyor. Balkonda düşmesini engellemek ve tırmanabilmesi için bir file gerdik. Evde her şey ona göre ayarlandı. O mutluysa evde biz de mutlu oluyorduk. Dışarı bıraktığımızda hep mutlu geliyordu. Bir Ramazan günü çıktı ama gelmedi. Sonra bizim eve yas düştü. Yani evladımız gibi oluyorlar.”

Sözlerinin devamında, sokakta yaşayan hayvanlar için Üniversite olarak mama üretmek istediklerini belirten Rektör Prof. Dr. Kutluhan, “Bu konuda Ar-Ge çalışmaları yapalım ve sokakta yaşayan can dostlarımızın yiyeceği mamaları kendimiz üretelim istiyoruz. Teknokentimiz ve Bilimsel Araştırma Projeleri birimimiz bu konuda hazırdır. Onların verdiği sevgiyi fark ettiyseniz, daha sonra onlardan vazgeçme şansınız yok. Onlar için ne yapsak az. İnşallah bu protokol, Üniversitemiz ve Denizlimiz için hayırlı olur.” ifadelerine yer verdi.

Başkan Zolan: “Gençlerimizle sokak hayvanlarını buluşturmalıyız”

Törende konuşma yapan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak uzun yıllardan beri sokak hayvanları için çalıştıklarını ifade etti. Başkan Zolan: “Bugün 4 Nisan Sokak Hayvanları Günü sadece bir güne kısıtlı kalmamak gerekiyor 365 gün aynı anlayışla aynı bakışla bu işi çözme noktasında hizmet etme noktasında onlara sahip çıkma noktasında hareket etmemiz gerekiyor. Gençlerimizle sokak hayvanlarını buluşturmalıyız. Hissiyatı, sevgiyi beraber yaşayabilme noktasında varsa korkuları da atabilme noktasında o güzelliği de yaşatmak gerekiyor. Türkiye’de örnek diyebileceğimiz Denizli Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Barınma ve Rehabilitasyon Merkezi ve Doğal Yaşam Parkı’nı inşa ettik. Artık sokak hayvanlarımız hastalandığında, yaralandığında, tedaviye ihtiyaç duyduğunda veterinerlerimiz ve tıbbi cihazlarımızla merkezimizde tedavi etmeye çalışıyoruz. Sokak hayvanlarının kısırlaştırma ve aşı işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar yoğun bir çalışma gerçekleştirdik. Bizim yaptığımız, ortaya çıkan bir sorunu toparlamak. Esas yapılması gereken ise can dostlarımızı sahiplenmektir” şeklinde konuştu.

Sözlerinin devamında imzalanacak olan protokolün önemine değinen Osman Zolan: “Kampüs içinde de can dostlarımız var. İnşallah onlara birlikte sahip çıkacağız. Bunun ötesinde sevgili gençlerimizi de sokak hayvanlarımızla buluşturmamız gerekiyor. O daha önemli.” Hayvanların çok duygusal olduğunu ve sahiplenirken iyi düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Zolan, “Sahiplenmek istiyorsanız Denizli Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Barınma ve Rehabilitasyon Merkezimize gelebilirsiniz. Orada çok güzel canlarımız var. Eğer kararınız değişirse tekrar bize teslim edebiliyorsunuz. Yeniden sokağa atılmaması, terk edilmemesi için böyle bir uygulamaya geçtik” dedi.

Konuşmaların ardından, Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Barınma, Rehabilitasyon Merkezi ve Doğal Yaşam Parkı Veteriner Hekimi Elvan Alkaya, Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Barınma ve Rehabilitasyon Merkezi ve Doğal Yaşam Parkı ve sokak hayvanlarına yönelik hizmetleri anlatan bir sunum yaptı. PAÜ Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk Uygulama ve Araştırma Merkez (TOHSAM) Müdürü Doç. Dr. Uğur Sönmezoğlu, Merkez bünyesinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Sunumların devamında “Can Dostlarımız, PAÜ'lü Gençler ve Büyükşehirle El Ele” isimli protokol, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ve Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan tarafından imzalandı.

Zeytin’in Yeni Yuvası Artık PAÜ

İmzaların atılmasının ardından kampüste yaşayan sokak hayvanları için köpek kulübesi mama istasyonu bağışında bulunan Rektör Yardımcıları; Prof. Dr. Necip Atar ve Prof. Dr. İbrahim Kısaç ile Dekanlar; Prof. Dr. Muhammet Ensar Yeşilyurt, Prof. Dr. Efe Akbulut ve Prof. Dr. Yunus Arslan’a sertifikaları Başkan Osman Zolan tarafından takdim edildi. Törende ayrıca, PAÜ’nün sahiplendiği Zeytin isimli köpeğin kimlik ve aşı kartı, Başkan Zolan tarafından Rektör Kutluhan’a takdim edildi. Törenin ardından Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ve Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan Zeytin’i bir süre severek hatıra fotoğrafı çektirdi.

PAÜ’lü Öğrenciler, Kampüsteki Can Dostlarımızın Koruyucu Meleği Olacak

Genç nesilde hayvan sevgisi ve hayvanları koruma bilincini oluşturmayı hedefleyen, PAÜ TOHSAM ve PAÜ Hayvanları Anlama Topluluğu’nun desteği ile hazırlanan “Can dostlarımız PAÜ’lü Gençler ve Büyükşehirle El Ele” isimli proje kapsamında, Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Tedavi, Barınma ve Rehabilitasyon Merkezi, üniversite öğrencilerine yönelik seminer, eğitim ve ziyaret çalışmaları yürütecek. Yerel hayvan koruma gönüllüsü olmak isteyen PAÜ öğrencileri ve akademisyenlere gerekli eğitimler verilecek. Sokak hayvanlarının sahiplendirilmesi için yapılacak çalışmalarda bu gönüllüler aktif rol alacak. PAÜ kampüsünde yaşayan sokak hayvanlarının barınma ve beslenme ihtiyaçlarının giderilme noktasında PAÜ’lü öğrenciler, aktif sorumluluk alacak.

İlgili Haberler