PAÜ’de Elvan Kuzucu Hıdır ile Teknoloji Hamlesi Söyleşisi Gerçekleştirildi
T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Elvan Kuzucu Hıdır’ın konuk olduğu Paradigma Kırılımı ve Milli Teknoloji Hamlesi Söyleşisi Pamukkale Üniversitesi Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından program Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın gerçekleştirdiği açılış konuşmaları ile devam etti.
Rektör Kutluhan: “Üniversitemiz, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali yarışmalarında en çok finalist kategorisinde yer almaktadır. Bu da bizim gururumuzdur.”
Teknofest deyince aslında söylenecek çok söz yok ama bazı gerçeklerin bilinmesi açısından birkaç kelime okumak istiyorum: T3 Vakfına, Yönetim Kurulu Üyelerine, çalışanlarına en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Türk milleti olarak daha düne kadar bizden bir şey olmaz, biz bir şeyi başaramayız her şeyi Amerika, Avrupa yapar, biz takip ederiz görüntüsünü değiştiren Türk milletini adeta kendine getiren T3 Vakfı sadece vakıf değil Türk milletinin misyonunu ve vizyonunu temsil eden bir kuruluştur. Gençlerimizin önünün açılması, onlara güvenilmesi imkân tanındığında onların neler yapabileceği konusunu ortaya koyan T3 Vakfı, Teknofest’i düzenleyerek de dünyaya biz de varız ifadesini haykırmaktadır. Pamukkale Üniversitesi olarak, Teknofest yarışlarının başladığı günden bu yana biz de üniversite gençliğimizin önünü açmak ve onlara üniversite imkânlarını sunmak, bu yarışlarda başarı kazanmak için elimizden geleni yapmaktayız. Bunların güzel bir örneğini diğer üniversitelere örnek olacak tarzda gerçekleştirdik. Lisans öğrencisi katılımlı bilimsel araştırma projesi kapsamında Teknofest takımlarına maddi destek sağlayabilmekteyiz. Bu da Üniversite olarak, Rektörlük olarak bu konudaki gurur duyacağımız bir paydır. Pamukkale Üniversitesi olarak yarışmaların başlangıcından 2023 yılına kadar öğrenci ekiplerimiz toplamda 75 takımız finalist olarak yarışmalarda yer almıştır. Teknofest yarışmaları ve her yıl düzenlenen ISIF’ta (İstanbul Uluslararası Patent Fuarı) öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin katkı sağladığı yarışmalarda toplam 36 ödül kazanmış bulunmaktayız. Teknofest yarışmalarından Üniversitemizin kazandığı ödüller arasında, 6 adet Türkiye birinciliği, 4 adet Türkiye ikinciliği, 3 adet Türkiye üçüncülüğü, farklı kategorilerde kazanılan 10 adet mansiyon ödülü, patent yarışmalarında ise; 1 adet WIPO en iyi akademisyen buluş ödülü, 4 adet altın madalya, 1 adet gümüş madalya, 7 adet bronz madalya kazanmış bulunmaktayız. 2024 yılında da öğrencilik hayatı devam eden ve mezun olan PAÜ’lü öğrencilerimiz toplamda 315 başvuru gerçekleştirmiştir. Üniversitemiz, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali yarışmalarında en çok finalist kategorisinde yer almaktadır. Bu da bizim gururumuzdur. Üniversitemize, Denizli’mize teşrif eden T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır hanımefendiye çok teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.”
T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır: “Robotik Biliminin Kurucusu El Cezeri, Optik Biliminin Kurucusu İbnü’l Heysem gibi aslında çok daha geçmişimize baktığımızda o dönemlerin teknolojisi diyebileceğimiz çalışmaları kendi medeniyetimizin kendi topraklarımızdan yetişen bilim insanlarının hayata geçirdiğini görüyoruz.”
T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır söyleşinin ilk kısmında yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “T3 Vakfımızı 2016 yılında Aralık ayında Mütevelli Heyeti Başkanımız Selçuk Bayraktar’ın öncülüğünde kurduk. Tabi ki 2016 yılından bu zamana baktığımızda önemli başarılar ve çalışmalar hayata geçirdik. Toplumun bu çalışmaları kabullenmesi bu anlamda toplumun bizlere desteğini yanımıza alarak T3 Vakfı olarak güzel projelere imza attık. İşin geçmişine tarihimize biraz baktığımızda, özellikle bilimsel anlamda yapılan çalışmalara baktığımızda geçmişte birçok temel bilimin kurucuları bizim medeniyetimizdeki bilim insanları tarafından hayata geçirildiğini kendimiz görebiliriz. Robotik Biliminin Kurucusu El Cezeri, Optik Biliminin Kurucusu İbnü’l Heysem gibi aslında çok daha geçmişimize baktığımızda o dönemlerin teknolojisi diyebileceğimiz çalışmaları kendi medeniyetimizin kendi topraklarımızdan yetişen bilim insanlarının hayata geçirdiğini görüyoruz. Elbette, bu çalışmalar artarak devam ederken belli bir dönem, maalesef ki belirli sebeplerden dolayı sekteye uğratıldığını da görüyoruz. Tarihimizi okuyarak bunlara şahitlik ettiğimizde maalesef ki kendi elimizle bu çalışmaları yıktığımızı görüyoruz. Burada da T3 Vakfı olarak bu yıkımın aslında tekrar şaha geçmesi için de toplumda yediden yetmiş yediye bir paradigma dönüşümünün gerçekleşmesi ile bu yıkımın tekrar şaha kalkacağını, insanlarımızın gençlerimizin o yıkılan özgüveninin tekrar inşasının ancak yediden yetmiş yediye herkesi inandırarak olabileceğine inandık. Bu kapsamda T3 Vakfı’nın Selçuk Bey’in öncülüğünde 2016 yılının Aralık ayında kurmuş olduk. Burada çok fazla projeler hayata geçirdik. Belki Teknofest herkesin en çok bildiği, en çok duyduğu markalar arasında yer alıyorsa dahi bizler bilim merkezlerinden deney atölyelerine burs programlarımızdan keşif kampüsüne girişimcilik alanında faaliyetlerimizle uçtan uca ekosistem inşa etmeye çalışıyoruz. Tabi ki burada özellikle ünlü bilim insanlarının hayatlarına baktığımızda bilime ve mühendisliğe olan çok büyük meraklarının çok küçük yaşlarda ortaya çıktığını biliyoruz. Girişimcilerin bu işlere başladığına baktığımızda işte garajlarda işte üniversite çağlarında bir prototiple bir ürünle uğraşarak onu geliştirerek çok önemli başarılar elde edildiğine şahitlik ediyoruz. Biz de bu kapsamda çok küçük yaşlarda bilime merakı arttırmak için farklı projeler hayata geçiriyoruz. Bilim Türkiye aslında bu projelerimizden birisi. Bilim merkezlerimizde çocuklarımıza astronomi, uzay ve havacılık, matematik, tasarım gibi farklı alanlarda eğitimler sunuyoruz. Öğrencilerimizi bilim merkezlerimizde ziyaret ettiğimizde onlara en korktuğun ders hangisi diye sorduğumuzda matematik dersi cevabını alırken, en çok eğlendiğin sevdiğin atölye hangisi diye tekrar sorduğumuzda yine matematik diye cevap verdiğini görüyoruz. Bizler, sevdirerek, uygulayarak teorideki dersleri daha somutlaştırarak öğretmeye gayret ediyoruz.”
“İlk yılında Teknofest, 550 binden fazla ziyaretçiyi ağırladı. On dört farklı alanda 4 binden fazla takım 20 bin yarışmacı Teknofest teknoloji yarışmalarına başvurdu. Tabi bu rakama 2024’te baktığımızda, 4 bin olan takım başvurusu 788 bine ulaştı.”
Konuşmasında Teknofestin düzenlenmeye başlandığı yıllardan günümüze genel bir tablo çizen T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır konuşmasına şu şekilde devam etti: “İstanbul’da bu festivali hayata geçirdik, tabi ki ilk yılında açıkçası dünyada da Teknofest’in genel yapısına baktığımızda herhangi eşi ve benzeri olmayan bir etkinlik diyebiliriz. Özellikle, belki teknoloji yarışmaları çerçevesinde hem Türkiye’de hem de dünyada tekil anlamda düzenlenen yarışmalarla veya airshowlar var veya teknoloji fuarları var, ama bunların hepsini bir arada kapsayan dünyada benzer iş ve benzeri olmayan bir etkinliği yapıyoruz Teknofest’te. İlk yılında, yani 2018’de de aslında bu saydığım tüm içerikleri Teknofest içeriyordu. Tabi ki burada ilk yılında bizler, bu festival bir başarıya ulaşır mı, insanlar bunu halkımız kabullenir mi, toplum bunu kabul eder mi veya işte böyle bir festival düzenleyeceğiz ama insanlar gelip katılabilir mi gibi soru işaretlerimizin olduğu bir süreci geçirmiş olduk. Ama baktığımızda ilk yılında Teknofest, 550 binden fazla ziyaretçiyi ağırladı. Daha önce buna benzer bir platform olmamasına rağmen, 14 farklı alanda 4 binden fazla takım 20 bin yarışmacı Teknofest teknoloji yarışmalarına başvurdu. Tabi bu rakama 2024’te baktığımızda, 4 bin olan takım başvurusu 788 bine ulaştı. Artık yani, böyle bir iki kat üç kat gibi değil, eksponansiyel bir artışla gençlerimiz bu alana olan ilgilerini artırdılar. Bir önceki yıl Teknofest teknoloji yarışmalarını ziyaret eden bir öğrencimiz, bir sonraki yıl ben de bu ekosistemin içerisinde olmalıyım, ben de Teknofest’te yer alabilmeliyim diyerek bu heyecan ve tutkuyla Teknofest yarışmalarına başvuru yaptılar. Dolayısıyla 2018’den 2024’e geldiğimizde de sadece Teknofest’in yarışmalar başvurusuyla değil, sadece aslında çıkartmış olduğu başarı öyküleriyle de adından söz ettirmeye devam etti.”
T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Elvan Kuzucu Hıdır’ın konuk olduğu Paradigma Kırılımı ve Milli Teknoloji Hamlesi Söyleşisi katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasının ardından günün anısına Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan tarafından Elvan Kuzucu Hıdır’a plaket ve çiçek takdim edilmesi ile sona erdi.