Devlet Kurucusu Bir Portre: Atatürk

14.11.2017

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve Atatürk Haftası kapsamında Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı ve Tarih Bölümü tarafından düzenlenen ‘Devlet Kurucusu Bir Portre: Atatürk’ paneli, Fen Edebiyat Fakültesi İsmail Çetişli Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Panelin açılışında konuşma yapan Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğrul İşler, aramızdan ayrılışının 79. yıldönümünde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü aynı özlem ve heyecanla yâd etmenin onurunu ve mutluluğunu taşıdığını söyledi. Sürekli akılda tutulması gereken en önemli devlet adamlarından birisi olan Atatürk’ü sevmek ve anlamak için belli bir zaman dilimine ihtiyaç olmadığına değinen Prof. Dr. İşler, Atatürk’ün sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın takdir ettiği, evrensel nitelikleri olan bir devlet adamı ve bir lider olduğunu vurguladı. Prof Dr. Ertuğrul İşler, ‘Mustafa Kemal Atatürk’ün her an anmalı ve daha iyi anlamaya çalışmalıyız. Öyle görünüyor ki 2017 yılında bile Mustafa Kemal Atatürk’ün ne yapmak istediği, neleri hedeflediği tam olarak hala anlaşılamamış gibi görünüyor ama yavaş yavaş anlıyoruz ki Mustafa Kemal Atatürk’e olan bağlılığımız ve sevgimiz giderek büyüyor’ şeklinde konuştu.

Açılış konuşmasının ardından etkinliğin panel bölümüne geçildi. Moderatörlüğünü Tarih Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Haytoğlu’nun yaptığı ‘Devlet Kurucusu Bir Portre: Atatürk’ isimli panelin konuk konuşmacıları ise PAÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Durmuş Akalın ve Doç. Dr. Umut Karabulut oldu.

Panelin başında konuşma yapan Prof. Dr. Ercan Haytoğlu, Atatürk’ün fikirlerinin önemine değinerek iyi yetişmeyen, birikimleri olmayan bir insanın da gelecekte bir yerinin olmasının mümkün olmadığını belirterek, Mustafa Kemal Atatürk’ün hem asker hem devlet adamı olarak tarihe adını yazdıran nadir isimlerden biri olduğunu vurguladı.

Panelistlerden ilki Doç. Dr. Durmuş Akalın, Atatürk’ü oluşturan dönemin koşullarını ve fikir adamlığını, yazarlığını konu alan bir konuşma yaptı. Konuşmasında Atatürk’ün yerli ve yabancı birçok yazarın eserlerini okuyarak kendisine ilham kaynağı olduğunu belirten Doç. Dr. Akalın,  Atatürk’ün farklı ülkelerde gelişen demokrasi akımlarını ele alıp Türkiye’ye uyarladığını dile getirdi. İkinci olarak panelde konuşma yapan Doç. Dr. Umut Karabulut ise Atatürk’ün askeri kişiliği, askeri anlamdaki konumunu ve özelliklerini anlattı. Konuşmasında Atatürk’ün hayatı üzerinden bir Türkiye tarihi panoraması çizen Doç. Dr. Karabulut, Atatürk’ün doğup büyüdüğü ortamın kozmopolit bir yer olduğunu ve bu sayede düşüncelere açık bir kişi olarak yetiştiğini belirtti. Mustafa Kemal’in kendi kendini geliştirmiş bir insan olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Karabulut, babasını kaybetmesinin ardından kendi isteği ile askeri okula gittiğini ve Kurtuluş Savaşı öncesi Trablusgarp gibi yer aldığı farklı savaşların askeri anlamda kendisine büyük kazanımlar sağladığını belirtti.

İlgili Haberler