“Cana Can Ver!” Etkinliği ile Hayat Kurtarma Bilinci Artırıldı

20.03.2024

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Denizli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (DSHMYO)’nda düzenlenen “Cana Can Ver!” etkinliği ile temel yaşam desteği ve ilk yardım becerileri eğitimi katılımcılara uygulamalı olarak anlatıldı.

DSHMYO’nda gerçekleştirilen “Cana Can Ver! Öğren, Öğret, Yaşa ve Yaşat!” etkinliği düzenlendi. Katılımcılar arasında hayat kurtarma bilincinin artırılmasının hedeflendiği etkinlikte katılımcılara; acil durumlarda temel yaşam desteği ve ilk yardım becerileri pratiğe dökülerek anlatıldı. Etkinlik boyunca, yetişkinlerden bebeklere kadar farklı yaş grupları için temel yaşam desteği ve yabancı cisim tıkanıklığı durumlarında nasıl müdahale edileceği uygulamalı olarak gösterildi. Katılımcılar, otomatik eksternal defibrilatörün kullanımı dahil olmak üzere çeşitli kritik becerileri öğrenme fırsatı buldular. Düzenleme kurulu üyeleri, etkinlik boyunca katılımcılara uygulama rehberleri vererek, maketler üzerinde pratik yapma imkânı sundular. Bu sayede, katılımcılar teorik bilgilerini uygulamaya dökebilme fırsatı buldular ve gerçek hayatta karşılaşabilecekleri acil durumlara daha hazırlıklı hale geldiler. Etkinlikte bulunan Öğr. Gör. Dr. Mehmet Halil Öztürk: “İlk yardım, anlık ve beklenmedik durumlarda insan hayatını kurtarmanın ilk adımıdır. Herkesin, herhangi bir acil durumda etkili müdahalede bulunabilmesi için temel ilk yardım bilgisine sahip olması hayati önem taşır.” dedi. Öğr. Gör. Şeyme Batmaz ise: “İlk yardım, herhangi bir zamanda herhangi bir yerde gerekebilecek bir beceridir. Acil durumlarda doğru müdahaleyi yapabilmek, sadece insan hayatını kurtarmakla kalmaz, aynı zamanda toplumda güven duygusunu artırır.” ifadelerini kullandı. Misafir Öğr. Gör. Yasevil Fulya Tan: “İlk yardım, sadece acil durumlarda hayat kurtarmakla kalmaz, aynı zamanda toplumda dayanışma ve yardımlaşma duygusunu güçlendirir. Her bireyin ilk yardım bilgisi edinmesi, toplumun daha güvenli ve sağlıklı bir ortamda yaşamasına katkı sağlar.” diyerek ilk yardım ile ilgili düşüncelerini dile getirdi.

Etkinliğe katılanlar, aldıkları eğitimlerle acil durumlarda nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda daha bilinçli hale geldiklerini belirttiler. Ayrıca, etkinliğin interaktif ve uygulamalı yapısının öğrenmeyi kolaylaştırdığını ve kendilerini daha güvende hissettiklerini dile getirdiler. “Cana Can Ver!” etkinliğinin tamamlanmasıyla birlikte DSHMYO toplumda acil durumlara müdahale bilincini artırmaya yönelik önemli bir adım atmış oldu. Katılımcıların kazandığı bilgi ve becerilerin gelecekte hayat kurtarmalarına yardımcı olacağına inanılıyor.