11 Ocak 2013

ÜDS-KPDS KALKTI YDS GELDİ – (RÖPORTAJ)

Pamukkale Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’nda görev yapan Okutman Devrim Höl, KPDS ve ÜDS sınavlarının kaldırılması ve yerine yılda 2 kez yapılacak YDS sınavı ile ilgili tüm detayları anlattı. Höl ile yaptığımız röportajda bundan sonraki süreç, sınav içeriği, uygulamalı bölümler ve puanlama gibi konuları okuyabilirsiniz.

2013 yılı ve sonrası için KPDS (Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı) ve ÜDS (Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı) artık yapılmayacak. Bu sınavların yerine: Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Sınavı (YDS) yapılacak.

Bundan Sonra Ne Olacak?

Önceden yılda 2 kez yapılan ÜDS ve KPDS nedeniyle bir yılda dört tane dil sınavı yapılmış oluyordu. Şimdi ise YDS sınavı devrimhol1yılda 2 kez yapılacak. Sınav sayısının 2’ye indirilmesi elbette adayların şansını azaltan bir faktör.

Ayrıca, KPSS İngilizce Bölümü ve TUS Sınavı İngilizce bölümünün yerini bu sınav alacak.

Sınavın içeriğinde bir değişiklik olacak mı?

Yeni sınav sistemiyle ilgili net olarak bir açıklama yok ama YDS sınavının KPDS içeriğiyle benzer bölümlerden oluşmasını ve 80 sorudan oluşmasını bekliyoruz.

Sınava uygulamalı bölümler (reading, speaking, writing, listening) eklenecek mi?

ÖSYM’nin, sınav içeriğinin değişmesi, okuma, konuşma, yazma ve dinleme bölümlerinin eklenmesi, sınavın online ve uzaktan yapılması konusunda birtakım çalışmalar yaptığını biliyoruz, fakat bu durumun 2013 yılı içerisinde gerçekleşmesi pek mümkün görünmüyor, yani en azından bu yıl böyle bir içerik ve usul değişikliği beklemiyoruz.

Daha önceden ÜDS-KPDS sınavlarında alınan puanlar geçerli olacak mı?

Evet, mevcut ÜDS ve KPDS puanları geçerliliğini koruyor, bu konuda herhangi bir iptal ya da bu adayların yeniden sınava girmesi gibi bir zorunluluk şu an itibariyle yok.

Adaylar ÜDS-KPDS veya yeni haliyle YDS eşdeğerinde başka sınavlara girebilir ve bu sınavlardan aldıkları puanları da yüksek lisans, doktora başvuruları veya doçentlik yabancı dil yeterlik belgesi olarak kullanabilirler mi?

Evet, ÖSYM’nin 02.01.2013 tarihinde yayınladığı Yabancı Dil Eşdeğerlikleri tablosuna göre, TOEFL-IBT, TOEFL-CBT, TOEFL-PBT, IELTS, CPE, CAE, FCE sınavları da yüksek lisans, doktora başvuruları veya doçentlik yabancı dil yeterlik belgesi olarak kullanabilirler. Bu konuda Pamukkale Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu öğretim elemanları ve PAÜSEM olarak oldukça tecrübeliyiz. Adaylar, bu uluslararası sınavlardan aldıkları puanları başta Amerika ve İngiltere olmak üzere yurtdışı yüksek lisans, doktora başvurularında da kullanabilirler.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » »