14 Mart Tıp Bayramı

14.03.2017

Gece gündüz demeden tüm özverisi ile çalışan, doktorlarımız başta olmak üzere tüm sağlık personelimizin 14 Mart Tıp Bayramını kutlarım.

Türk toplumunda sağlık, Türklerin Orta Asya’da var oluşlarından bugüne her zaman önemli bir alan olmuştur. Hastalıkların ve yaraların tedavisinde bitkisel karışımlarla sağlık hizmeti veren lokman hekimler günümüz tıp çalışmalarının temelini oluşturmuştur.

Osmanlı İmparatorluğu’nda sağlığa verilen önem, Kanuni Sultan Süleyman’ın “Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” sözünde ve o döneme kadar medreselerde usta- çırak ilişkisi içinde verilmeye devam eden tıp eğitiminin medrese eğitimi dışındaki ilk tıp okulu olan Tıbbıye-i Şâhâne’nin 14 Mart 1827 tarihinde açılmasıyla açıkça ortaya konulmuştur.

Cumhuriyetin kuruluşundan sonra da Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Beni Türk hekimlerine emanet ediniz” sözleriyle bu mesleğe olan sevgi, güven ve takdirini ifade etmiştir.

Sağlık hizmetinin temel amacı; kişi, aile ve toplumların sağlıklarının korunması, geliştirilmesi, hasta olanların tedavi edilmesi ve tedavi edilenlerin geri kalan yaşamlarını sağlıklı olarak sürdürebilmelerini sağlamaktır. Sağlıklı birey sağlıklı toplumların yapı taşını oluşturur. Sağlık hizmetlerinden en doğru ve en üst seviyede faydalanılması sosyal devlet anlayışının en temel hizmetlerinden birisidir. Ülkemizde buna yönelik bir çok çalışma sürdürülmekte ve verilen sağlık hizmetlerinin kalitesi yapılan çalışmalar, teknolojik geliştirmelerle arttırılmaktadır.

Sağlıklı toplum ve sağlıklı bireyler olma yolunda ve halkımızın sağlık hizmetlerinden tam manasıyla yararlanabilmeleri adına gece gündüz demeden tüm özverisi ile çalışan, doktorlarımız başta olmak üzere tüm sağlık personelimizin 14 Mart Tıp Bayramını kutlarım.

Prof. Dr. Hüseyin Bağ

Pamukkale Üniversitesi Rektörü